Polisen agerar – gäller under helgen

2023 08 17

Polisen inför nu extra åtgärder under de kommande dagarna.

Idag torsdag har Kulturfestivalen gått av stapeln där Stockholms stad arrangerar mängder av framträdanden.

Festivalen kommer att pågå fram tills den 20 augusti, och under den tidsperioden har polisen satt in extra åtgärder i säkerhetsarbetet.

Bland annat kommer man kamerabevaka delar av Stockholms innerstad i anslutning till Kulturfestivalen.

Gäller under helgen

Det är med hjälp av så kallade UAS, eller obemannade flygfarkoster, som polisen kommer genomföra övervakningsarbete.

Beslutet gäller från och med torsdagen fram till söndagen.

– Polismyndigheten har fattat beslut om att kamerabevaka delar av Stockholms innerstad med UAS i samband med Kulturfestivalen som äger rum, framhåller polisen.

– Syftet är att förebygga, förhindra och upptäcka brott samt underlätta och möjliggöra utredning och bevisning av inträffade brott.

Har rätt

Polismyndigheten har rätt att använda sig av kameraövervakning av platser där allmänheten har tillträde om det finns risk för allvarlig brottslighet.

– Polisen har också rätt att använda filmmaterial i utrednings- och lagföringsarbete. Materialet kan komma att användas som bevismaterial i en rättegång, vilket kan vara avgörande om det till exempel saknas vittnen, förklarar polisen via sin webbsida.

Rikspolischefen uttalar sig

Under torsdagen har Säkerhetspolisen beslutat för att höja terrorhotnivån från 3 till 4 på grund av den senaste tidens besvärande utveckling.

I samband med det har rikspolischef Anders Thornberg uttalat sig.

– Vi kan aldrig garantera att det inte sker ett terrorattentat. Men vi kan garantera att vi tar det här på största allvar och vi använder alla till buds stående medel för att se till så att det ska vara tryggt och säkert i hela Sverige, säger han till Aftonbladet.

Riktar uppmaning

Thornberg riktar även en uppmaning till allmänheten om att fortsätta leva sitt liv och delta på evenemang man hade gjort annars.

Kulturfestivalen pågår just nu, och på lördag går Midnattsloppet av stapeln i Södermalm.

Arkivfoto: Polisen Norrmalm FB

Text: Redaktionen