JUST NU: Polisen agerar gällande bevakning

2023 02 04

Polisen har tagit ett nytt beslut för att bevaka områden i Stockholmsregionen.

Kamerabevakning med hjälp av drönare kommer införas i flera områden i Stockholmsregionen under helgen.

Syftet med beslutet är att enklare kunna hitta och gripa personer som begår brott, uppger polisen i ett pressmeddelande.

Bevakningen rör ett antal områden i delar av huvudstaden där det varit grova våldsbrott under den senaste tiden.

– Syftet är att minska brottsligheten och öka tryggheten i dessa områden. Genom att kamerabevaka från luften kommer vi kunna övervaka platser på ett mer dynamiskt sätt utifrån underrättelser och analyser av brottsligheten, säger Hanna Paradis, kommenderingschef för den särskilda händelse som hanterar den senaste tidens grova våldsbrott.

Obemannade flygfarkoster

För att öka bevakningen av berörda områden kommer polisen ta hjälp av UAS, vilket står för “unmanned aerial system”, polisens system för obemannade flygfarkoster.

Ett stort antal fasta kameror är redan på plats, men polisen utökar nu sin bevakning på grund av våldsdåden som skakat Stockholm.

– Vi kommer dessutom kunna lokalisera och identifiera gärningspersoner som begår brott och även bidra till förundersökningar i syfte att nå ökad lagföring, säger Hanna Paradis.

Har rätt

Polisen har rätt att använda sig av kamerabevakning där allmänheten har tillträde om det finns risk för allvarlig brottslighet.

Rätten finns även att använda filmmaterial som exempelvis bevismaterial i en rättegång.

Beslutet gäller från och med klockan 15 på lördagen till klockan 06 på måndag.

Grova våldsbrott

Såväl skjutningar som sprängningar har skapat oro i Stockholmsområdet under den senaste tiden.

Förra veckan skedde två explosioner nordväst om Stockholm, varav båda tog plats i trappuppgångar i flerfamiljshus, uppger SVT.

En man i 25-årsåldern har anhållits misstänkt för ett av dåden, och polisen undersöker kopplingar mellan de båda sprängningarna

– Det är för tidigt att koppla samman de här två detonationerna men vi måste titta på det, samt eventuella kopplingar till andra grova brott, säger Towe Hägg, polisens presstalesperson i Stockholm.

Foto: M. Jakubowski

Text: Redaktionen


Sveriges butiker vädjar – sluta omedelbart

2024 04 16

Stölderna måste omgående upphöra i Sveriges butiker.

Det framhåller näringslivsorganisationen Svensk Handel på måndagen.

Under årets tre första månader utsattes över hälften av landets butiker för någon form av brott.

Noteringen är den högsta någonsin.

– Tiden för fina ord är förbi. Nu krävs det att de ansvariga börjar leverera på sina löften, framhåller Svensk Handel.

"Nattsvarta siffror"

Andelen butiker som utsatts för antingen stöld, ringa stöd, hot eller våld i samband med stöld, inbrott, hotfullt beteende eller bedrägeriförsök steg från 45 procent till 52 procent under första kvartalet 2024.

– Det är nattsvarta siffror som vi nu presenterar. Vi befinner oss nu i en situation där brott har blivit vardagsmat för handlare och deras anställda, och väldigt lite talar för att situationen kommer att bli bättre på kort sikt, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

ICA: Skäms inte ens

Stölder är överrepresenterade bland de rapporterade brotten. 45 procent av butikerna uppger att de senaste veckan utsatts för stölder.

Redan i november förra året slog Ica larm om en kraftig ökning av brottet.

– Man skäms inte över det. Man har tappat lite av den skamkänslan, sade Ica-handlaren Christian Palmén från Trollhättan till Sveriges Radio då.

"Farlig utveckling"

Och Svensk Handel förvånas inte av den utveckling som nu konstateras.

– Vi får varje dag in samtal från förtvivlade handlare som trots diverse säkerhetslösningar ser hur stölderna bara fortsätter. Att krönikörer och tyckare i stora tidningar flertalet gånger dessutom i princip uppmanat till stölder inom dagligvaruhandeln innebär att beteendet normaliseras ytterligare. Det är minst sagt en farlig utveckling, säger Nina Jelver.

Stor uppgivenhet

Nu har Svensk Handel fått nog. Tempot för att implementera regeringens ambition om att motverka mängdbrotten går för långsamt.

Samtidigt är uppgivenheten stor. Var femte handlare anmäler inte ens brott på grund av att man inte tror att det leder någonstans.

– Det borde mana till eftertanke för polisen. Vi fortsätter uppmana våra medlemmar att anmäla alla brott. Det är så som vi mest effektivt påtalar allvaret för politiker och Polismyndigheten, säger Nina Jelver.

Foto: ICA-Gruppen

Text: Redaktionen


Polismeddelande till alla som kör bil – gäller hela veckan

2024 04 15

Under veckan kommer fler poliser att synas på vägarna.

Detta eftersom polisen genomför en nationell trafikvecka mellan 15 och 21 april.

Under veckan kommer polisen lägga extra stort fokus på att minska olycksrisken och förebygga hastighetsöverträdelser. Därför kommer myndigheten genomföra extra hastighetskontroller i hela landet.

– De extra hastighetskontrollerna kommer att genomföras i hela landet, både synligt med laserinstrument vid vägkanten, samt dolt med genomsnittshastighetsmätare – i såväl målade som civila polisbilar samt på motorcyklar, uppger polisen i ett uttalande.

Ska rädda liv

Trafikveckan med utökade hastighetskontroller är en del av den så kallade Nollvisionen.

Nollvisionen är ett gemensamt projekt mellan polisen och andra myndigheter. Målsättningen med projektet är att ingen ska dö eller skadas i trafiken.

– Polisens mål med att finnas i trafiken är inte att bötfälla någon utan att alla trafikanter ska få komma hem tryggt och säkert, kommenterar Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen.

Bekräftat samband

Ett fordons hastighet har en avgörande betydelse för utgången av en olycka.

Enligt polisen inträffar de allvarligaste olyckorna ofta på vägar med högre hastigheter. Vägar med hastighetsbegränsningar på  70km/h och uppåt är överrepresenterade när det gäller dödsolyckor.

I många fall handlar det om mindre hastighetsöverträdelser som får stora konsekvenser. Enligt Trafikverkets hemsida fördubblas risken att dö vid en frontalkrock om hastigheten höjs från 70km/h till 80km/h, även vid bältesanvändning.

Fakta: Polisens trafikveckor

- Den nationella trafikveckan med fokus på hastighet är en av många trafiksäkerhetsveckor som polisen genomför varje år.

- Under de andra veckorna ligger fokus på bland annat nykterhet, brott på väg och yrkestrafik.

- Syftet med veckorna är att kraftsamla resurser och göra samstämmiga kontroller i hela EU.

Källa: Polisen

Foto: Polisen

Text: Redaktionen