Polis överfallen – förd till sjukhus
2023 08 21
En polis har attackerats vid Frölunda torg i Göteborg.
Händelsen inträffade i samband med att polisen kontrollerade en man i 25-årsåldern.
I samband med kontrollen blev 25-åringen våldsam.
– Vi kontrollerar honom och då blir han stökig och våldsam. När man försöker få kontroll över honom blir en polis knäad i ansiktet, säger Jens Andersson, presstalesperson polisen, till Aftonbladet.
Kollegorna agerade
Efter våldsincidenten omhändertogs mannen snabbt av poliserna på plats.
Han är misstänkt för våld mot tjänsteman.
Förd till sjukhus
Den skadade polisen har förts till sjukhus.
– Hon förs till sjukhus av sina kollegor, säger Jens Andersson till GP.
Kommenterar skadeläget
Skadeläget ska inte vara allvarligt.
– Mannen säkras och grips, misstänkt för våld mot tjänsteman. Den skadade polisen körs till sjukhus av kollegor. Skadorna beskrivs som lindriga, framhåller Göteborgspolisen i ett uttalande.
Skärper straffet
Regeringen utreder om straffet för våld mot tjänsteman ska skärpas.
En utredare har fått i uppdrag att lämna författningsförslag som innebär att straffet för våld eller hot mot tjänsteman skärps och att ett nytt brott som tar sikte på förolämpningar mot tjänstemän införs.
Det beslutades vid ett regeringssammanträde den 2 februari.
Uppdraget ska redovisas senast den 1 januari 2024.
I dag är straffskalan för våld eller hot mot tjänsteman böter eller fängelse i högst två år.
Fler kan omfattas av skyddet
Regeringen vill även se över om fler yrkesgrupper ska få motsvarande förstärkta straffrättsliga skydd som poliser har i dag genom straffbestämmelserna om våld eller hot samt förgripelse mot tjänsteman.
Det handlar om hälso- och sjukvårdspersonal, socialtjänstpersonal, räddningstjänstpersonal och utbildningspersonal inom skolväsendet och högskolan.
– Medarbetare i socialtjänsten ska kunna utföra sitt viktiga arbete utan att vara rädda för hot eller våld. Med den här skärpningen ger vi medarbetarna bättre möjligheter att fokusera på sitt arbete med att stödja och skydda barn, sa socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) i samband med att utredningen tillsattes.
– Utbildningspersonal inom skolväsendet och högskolan ska inte behöva stå ut med hat och hot. De har kontakter med många människor och det är kontakter som de inte kan välja bort utan är centrala delar i yrket, kommenterade skolminister Mats Person (L).
Arkivfoto: Polisen Göteborg City
Text: Redaktionen