Polen befarar att Belarus-styrda migranter ska storma gränsen

2021 11 14

Hundratals män, kvinnor och barn i Belarus rör sig mot Polens gräns enligt filmer som sprids i flera medier idag och det har redan gjorts försök att ta sig över gränsen uppger BBC News.

Polen anklagar det belarusiska styret för att organisera migranter att göra ett slags massintrång mot Polen och den belarusiska oppositionella nyhetskanalen Nexta visar bilder på vad som sägs vara migranter vid Polens gräns. Och på andra sidan finns militär redo att ingripa.

Militär tros dirigera migrantströmmen

Bilder visar även hur vuxna och barn med stora ryggsäckar rör sig genom skogen och stannar för att vila och äta mat.

Polens ledning menar att Belarus är i färd med att skapa en stor migrantkris vid Polens gräns och beväpnade personer i militärkläder skall enligt Polen vara diktatorn Lukasjenkos militär som ledsagar migranterna till gränsen.

Vill ha skottlossning och offer tror Polen

– Belarus vill orsaka en allvarlig situation, helst med skottlossning och offer, enligt medierapporter förbereder de en stor provokation och det kommer att göras ett försök till en massgränsövergång, säger Polens vice utrikesminister Piotr Wawrzyk, enligt Reuters.

Litauen sänder trupper

Polens försvarsdepartement meddelar att premiärminister Mateusz Morawiecki deltagit i ett krismöte och Reuters uppger att Litauen ska skicka trupper till sin gräns mot Belarus utifall migranter dyker upp även där.

ANALYS

Belarus agerande liknar Turkiets agerande på så vis att man använder migranter som påtryckningsmedel mot Europa men det befaras vara ett ännu mer utstuderat och aggressivt beteende från Belarus. Turkiet är nämligen en mer naturlig plats för många migranter att söka sig till medan Belarus istället aktivt misstänks ha tagit migranter till landet för att slussa dem mot Polens gräns.

Om EU visar ett tydligt stöd till Polen kanske det kan resultera i någon typ av öppning i de krisartade samtalen mellan Bryssel och Polen avseende andra sakfrågor.