Pojke tvingades krypa ombord på bussen
2024 10 18
En pojke i rullstol har vid upprepade tillfällen diskriminerats när han har försökt åka buss med Skånetrafiken.
Den bedömningen gör Diskrimineringsombudsmannen, DO.
I ett pressutskick konstaterar DO att pojken nekats hjälp hela 14 gånger under en tvåårsperiod.
– Vid minst 14 tillfällen under två års tid har busschaufförer antingen nekat att hjälpa pojken med bussens lift, eller så har chauffören saknat kunskap om hur man använder liften vilket har medfört att liften inte har kunnat användas, står det i pressmeddelandet.
Vidare uppger DO att pojken tvingats krypa ombord på bussen vid flera tillfällen.
”Mycket förödmjukande och kränkande”
DO bedömer att Region Skåne, som ansvarar för Skånetrafiken, har gjort sig skyldiga för diskriminering av pojken i form av bristande tillgänglighet vid minst 14 fall.
Region Skåne bedöms inte ha vidtagit skäliga åtgärder som skulle gjort det möjligt för pojken att använda liften.
– Den begränsning som det innebär att inte kunna ta del av kollektivtrafiken är ett missgynnande i diskrimineringslagens mening, säger diskrimineringsombudsman Lars Arrhenius.
– Att pojken dessutom har behövt krypa ombord på bussen, inför andra passagerare, måste givetvis ses som mycket förödmjukande och kränkande.
Krävs på ersättning
DO begär att Region Skåne ska betala 120 000 kronor i diskrimineringsersättning till pojken.
Regionen har till den 30 oktober att ta ställning till kravet.
Därefter kommer DO lämna in en stämningsansökan till tingsrätten.
Fakta: DO:s bedömning
- Enligt DO innebär förbudet mot diskriminering i form av bristande tillgänglighet att en transportör måste verka för att de tjänster som erbjuds är tillgängliga även för personer med funktionsnedsättning.
- Det ansvaret omfattar inte enbart att skapa en praktisk möjlighet för personer med funktionsnedsättning att ta del av en transporttjänst genom exempelvis liftar, utan också att se till att det finns en reell möjlighet att använda hjälpmedlen genom att exempelvis säkerställa att personal har kunskap om hur man använder hjälpmedlen.
Foto: GH
Text: Redaktionen