Plötsligt meddelade från talibanerna – Men talar de sanning?

2021 08 18

Talibanerna meddelar nu att alla som arbetat för den tidigare regeringen är välkomna tillbaka till sina arbetsplatser.

I dag tisdag går talibanerna ut med en så kallad generell amnesti som innebär att alla regeringstjänstemän kan gå tillbaka till sina jobb.

– En generell amnesti har deklarerats för alla. Så ni bör återuppta era vanliga liv med fullt självförtroende, lyder meddelandet från talibanerna, rapporterar AFP och Al Arabiya.

ANALYS

Talibanerna försöker nu göra allt de kan för att ge en ny bild av sig själva. De vill inte framstå som de grymma och brutala islamister och terrorister som omvärlden redan känner dem som. Istället försöker de visa att de har ändrat sig sedan de senast styrde 1996 – 2001.

Inte tvingas bära burka

De hävdar även att kvinnor inte alls kommer att tvingas bära burka med mera. Men få tror att de talar sanning. Det har redan kommit rapporter om talibanernas grymheter där de dragit fram de senaste dagarna.

Samtidigt kanske talibanerna anar att omvärlden kan komma att skapa mycket besvär för dem om de fortsätter med sina grymheter. Framtiden lär snart utvisa om de verkligen är kapabla till någon nivå av förbättringar eller inte.

Mycket att bevisa

Deras gräsliga historik som bevisats om och om igen innebär att de har extremt mycket att bevisa och förhoppningarna är låga. Samtidigt lär de få svårare att styra landet med sina grymheter nu när befolkningen vet hur en mycket större grad av frihet och mänskliga rättigheter känns. Det faktumet kan tala för att även talibanerna inser att deras styre anno 1996 – 2001 inte fungerar år 2021.

Foto: S. Parvez

[yop_poll id="492"]