Plötslig Lenin-ilska i rysk stad – vill spärra in borgmästaren
2024 12 25
Myndigheter i en rysk småstad har skapat stor frustration hos invånarna.
Det är i den ryska staden Irbit, som ligger nära gränsen till Kazakstan, som invånarna rasar.
Anledningen till det är att ryska myndigheter har satt jultomtekläder på en staty av Vladimir Lenin.
Det rapporterar The Moscow Times.
“Dumt och respektlöst”
Lenin var klädd i en röd klädsel som liknade Ded Moroz, en skäggig figur som påminner om jultomten, medan Katarina den stora var klädd i en blå klänning som traditionellt förknippas med Snegurochka, Ded Moroz barnbarn och hjälpreda.
De okonventionella dekorationerna har fått mothugg från många invånare, som beskrev tilltaget som ”respektlöst” och ”dumt”.
Andra krävde att stadens borgmästare skulle avgå, och några föreslog till och med åtal för vandalism efter den tomte-liknande utklädnaden av Vladimir Lenin.
“Vad är detta?”
Så här reagerade en av många invånare som reagerade starkt på beslutet att klä ut Lenin:
– Vårt samhälle är förnedrande. Vad är det för exempel vi sätter för kommande generationer om vissa vuxna tycker att det här är roligt?
Lokala tjänstemän har svarat på kritiken:
– Arrangörerna av denna utklädning hade inte för avsikt att förolämpa Irbits invånare eller deras politiska åsikter. Det enda syftet var att skapa en festlig nyårsatmosfär. Dräkterna kommer att tas bort efter semestern.
Det var Lenin
Lenin var en av 1900-talets ledande politiska gestalter och revolutionära tänkare, som låg bakom bolsjevikernas maktövertagande i Ryssland 1917 och var Sovjetunionens arkitekt och förste ledare.
Han ledde vad som skulle bli känt som oktoberrevolutionen, men som i själva verket var en statskupp.
Nästan tre år av inbördeskrig följde varefter Bolsjevikerna gick segrande ur striden och tog total kontroll över landet.
Ser positivt
En undersökning från år 2017 visade att 56 procent av ryssarna då ansåg att Lenin spelade en positiv roll i landets historia, medan 22 procent anser att han spelade en negativ roll.
Detta rapporterade Radio Free Europe.
Foto: Soviet Artefacts
Text: Redaktionen