Plötslig förändring för svenska kronan – bryter mönstret
2024 09 23
Affärsaktiviten i eurozonen minskar kraftigt.
Det visar färska siffror som sammanställts av organisationen S&P Global, rapporterar Reuters.
Beskedet beskrivs som oväntat i och med att blockets dominerande tjänstesektor sjönk samtidigt som tillverkningen accelererade.
Värst är nedgången i Tyskland, Europas största ekonomi, som även tycks ha dragit med sig tvåan Frankrike i fallet.
Kompositindexet för hela eurozonen faller till 48,9, vilket är den lägsta nivån sedan januari.
– Euroområdet är på väg mot stagnation, säger Cyris de la Rubia, chefsekonom på Hamburg Commercial Bank, till Reuters.
– Med tanke på den snabba nedgången i nya order (...) krävs det inte mycket fantasi för att förutse en ytterligare försvagning av ekonomin.
Svenska kronan tappar
Beskedet får följder även för andra valutor än euron, inklusive den svenska kronan.
På måndagen tappar Sveriges valuta åtta öre mot dollarn, vilket gör att en dollar nu är värd 10,24 kronor.
Det är en utveckling som bryter mönstret, rapporterar Dagens industri. Den senaste tiden har kronan nämligen gjort en “fenomenal klättring som brädar alla andra större valutor”, enligt tidningen.
– På ett år har kronan stärkts närmare 10 procent mot dollarn och nästan 5 procent mot euron. Siffrorna placerar kronan allra högst i Bloombergs världsranking för 16 ledande valutor, framhåller Nils Åkesson från Di i en analys.
Lovade stärkt valuta
För exakt ett år sedan gick Erik Thedéen, chef på Riksbanken, ut och lovade att den svenska kronan kommer att stärkas på sikt.
– På kort och kanske även något längre sikt kan växelkursen variera på ett sätt som bara har en svag koppling till utvecklingen i den reala makroekonomin, till exempel försvagas under en relativt lång period, sade han i samband med ett seminarium i Stockholm.
Riksbankschefen tillade:
– När kronan är svag blir det svårare att få ner inflationen, vilket är bekymmersamt. Men Sveriges ekonomi är i grunden god och välskött. Det talar för att växelkursen på sikt kommer att stärkas.
Foto: Riksbanken
Text: Redaktionen