USA: Planerar kärnvapenövning – avger löfte till omvärlden

2022 10 13

Nästa vecka har Nato en inplanerad kärnvapenövning trots ett spänt geopolitiskt läge, nu ger USA ett löfte om stöd vid eventuella angrepp.

Under torsdagen hade Natoländernas försvarsministrar möte i Bryssel med svensk och finsk närvaro, rapporterar Reuters.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och hans finländske motsvarighet Antti Kaikkonen var på plats med “invitee-status”, alltså som blivande medlemmar. 

Under det efterföljande mötet med Natos planeringsgrupp för kärnvapen (NPG) var dock Hultqvist och Kaikkonen frånvarande då bara fullvärdiga medlemmar fick närvara. 

På mötet diskuterades den kommande kärnvapenövningen, men USA vidhöll sin position vad gäller kriget i Ukraina.

– Vi är fast beslutna att försvara varje tum av Natos territorium, säger försvarsminister Lloyd Austin enligt Reuters.

Allvarliga diskussioner om kärnvapen 

Vladimir Putin har tidigare sagt att han kommer använda sig av alla nödvändiga medel för att försvara ryskt territorium, någonting som fått högt uppsatta politiker att reagera. 

Även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har sagt sitt om Putins uttalanden.

Ryssland vet att ett kärnvapenkrig inte kan vinnas – och aldrig bör utövas. Vi har också tydligt förklarat för Ryssland att det kommer att få allvarliga konsekvenser om de använder kärnvapen på något sätt, säger han under en presskonferens inför Natomötet.

Kärnvapenövningen ska genomföras

Trots ett omvärldsläge på helspänn understryker Stoltenberg att den planerade kärnvapenövningen, som involverar 14 Natoländer, kommer att genomföras. 

– Det här är en rutinövning som sker varje år. Nu är rätt tillfälle att stå fast och säga att Nato finns på plats för att försvara alla sina medlemmar.

Rysk kärnvapenövning på gång

Även Ryssland planerar att hålla sin egen kärnvapenövning inom kort, någonting som försämrar det redan skakiga omvärldsläget.

I anslutning till dessa uttalanden kommer totalt 14 Natoländer samt Finland att etablera ett gemensamt luftförsvar på initiativ av Tyskland uppger Deutsche Welle. 

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen