Öppnar för att personer som spelar hög musik kan förlora körkortet

2023 08 26

En polischef i Värmland önskar nu hårdare tag mot hög musik i bilar.

Under den senaste tiden har polisen i Värmland fått handskas med många fall av hög musik från fordon.

I flera av fallen har böter utdelats, men den höga volymen från fordonen tycks vara ett återkommande problem i såväl Värmland som andra delar av landet.

Nu vill Carola Skanse, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Arvika, se större konsekvenser.

Det rapporterar Nya-Wermlands-Tidningen.

Kan förlora körkortet

Bland annat menar hon att bötesbeloppet på 1 000 kronor som finns idag bör höjas, men nämner inget föreslaget belopp.

Dessutom anser Skanse att förarna ska kunna få körkortet indraget i samband med hög musik i bilen.

– Inom andra brott med böter kan Transportstyrelsen kopplas in. Om du fått fem böter inom två månader kanske man kan titta över körkorten. Jag tycker att även det här ska ingå där, säger hon till NWT.

Tidigare i veckan

Tidigare denna vecka framhöll polisen i Värmlands län att det rådde stora problem vad gäller fordon med högt spelande musik.

– Flertal klagomål på högt spelande fordon i Kil, Forshaga, Karlstad, Eda, Charlottenberg, Säffle, Arvika, Munkfors och Sunne. Även böter utfärdade för denna förseelse i vissa fall, förklarar polisen via sin webbsida.

Bilar och A-traktorer

Polisen understryker att såväl bilar som A-traktorer är inblandade och att det rör sig om ett återkommande problem i bland annat Örebro.

– Det sker överallt, på varenda liten småort. Det är likadant i Värmland, folk är förbannade, säger polisens presstalesperson Lars Hedelin till Aftonbladet.

Uppstått bråk

Tidigare har det uppstått bråk i bland annat Karlskoga, som ligger i de östra delarna av Värmland, på grund av fenomenet.

Lars Hedelin beskriver det som “sinnessjuka volymer”.

– Till slut blev vuxet folk förbannade och pratade med ungdomarna. Det blev aldrig handgemäng men en patrull fick medla, sen gick alla åt olika håll, säger han.

Foto: Why Kei

Text: Redaktionen