Person utpekad – han uppges ha skjutit Robert Fico

2024 05 16

Slovakiens premiärminister Robert Fico sköts igår med fem skott.

Mordförsöket ägde rum efter ett regeringsmöte och ministern fördes i ilfart till sjukhus.

Han har opererats flera gånger under gårdagskvällen och de första uppgifterna gjorde gällande att Ficos tillstånd i högsta grad var livshotande.

Nu pekas den 71-åriga pensionären och den okända poeten Juraj Cintula ut som den som avlossade skotten, rapporterar bland annat The Telegraph som hänvisar till lokala medier i Slovakien.

En regeringskritiker

Den 71-åriga mannen uppges vara en regeringskritiker som tidigare grundat en aktivistgrupp mot våld.

Han ska framför allt ha varit motståndare till Robert Fico och kritiserat premiärministern för att inte ha ta tagit tag i spelproblematiken i Slovakien.

– I varje stad eller by finns det en spelautomat där spelare onanerar för pengar lånade från hela familjen och bekanta. Det handlar om tusentals euro. Vad gör staten åt det? uppges 71-åringen ha framhållit i ett inlägg.

Fördömde Ryssland

Igår kom också uppgifter om att dådet hade politiska motiv.

Den misstänkta mannen egen politiska hållning uppges ha förändrats under de senaste åren. 2016 ska ha han ha poserat på bild med slovakiska soldater och en högerextrem prorysk förening.

Men i ett inlägg för den aktivistgrupp han senare grundade fördömde han Rysslands invasion av Ukraina.

– Jag är mer för Ryssland. Han hade andra åsikter, säger en bekant till 71-åringen till Markiza TV, enligt The Telegraph.

Han ska även ha förekommit i medierna 2016 då han blev attackerad av en yngre man när han jobbade för en privat säkerhetsfirma på ett varuhus. Cintula blev så skadad att han inte kunde arbeta under lång tid.

Inte längre livshotande skador

Under natten har Robert Ficos läge stabiliserats. Han är inte längre i ett livshotande tillstånd, säger den slovakiske vice premiärministern Tomas Taraba till BBC.

– Jag blev väldigt chockad. Lyckligtvis så vitt jag vet gick operationen bra, och jag antar att han till slut kommer att överleva. Han är inte i en livshotande situation just nu.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Folkhälsomyndigheten: Alla svenska patienter med symtom ska testas

2024 06 22

Folkhälsomyndigheten skärper övervakningen av fågelinfluensan.

Alla svenska patienter som läggs in på sjukhus med influensasymtom ska nu testas för viruset. 

Förändringen har redan börjat appliceras i Sverige, bekräftar Magnus Gisslén, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Sjukhusen skickar proverna till oss för sekvensering av viruset, för att utesluta att det rör sig om fågelinfluensa, säger han till Läkemedelsvärlden.

"Potential för pandemi"

Magnus Gisslén understryker att fågelinfluensan, H5N1, i allra högsta grad är en viktig fråga för Folkhälsomyndigheten.

Konsekvenserna om man missar en ny smittspridning kan bli allvarliga.

– Fågelinfluensa är en patogen med potential att orsaka en pandemi bland människor, vilket både vi och andra myndigheter måste ha beredskap för, säger Magnus Gisslén.

Uppmaning från Europa

Den skärpta övervakningen har satts in efter en uppmaning från Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC.

Tidigare har Världshälsoorganisationen, WHO, slagit larm om en ökad spridning av just fågelinfluensa. Nyligen bekräftade Finland att man ska inleda en massvaccination av medborgare som har förhöjd risk att smittas av viruset, till exempel personer som arbetar med fjäderfän.

EU har köpt upp 665 000 vaccindoser av tillverkaren CSL Seqirus och förbehåller sig rätten att köpa ytterligare 40 miljoner doser de kommande fyra åren.

Sverige har dock sagt nej till att ingå i upphandlingen.

– Vi har få fall jämfört med förra året, och sommarhalvåret är normalt sett högsäsong för fågelinfluensa. Det gör att vi bedömer att risken för större spridning är låg, sade Magnus Gisslén till DN för två veckor sedan.

Till Läkemedelsvärlden tillägger statsepidemiologen att detta gäller “för närvarande”.

Första dödsfallet

I början av juni meddelade WHO att det första dödsfallet kopplat till fågelinfluensa ägt rum när en 59-årig man i Mexiko testats positivt av viruset, utan att ha haft kontakt med djur, och därefter avled på sjukhus.

Efteråt gick WHO ut med att dödsfallet hade olika orsaker inte kunde tillskrivas viruset. Risken för allmänheten bedöms som låg, var beskedet då.

Foto: Folkhälsomyndigheten resp Lena Katarina Johansson, Folkhälsomyndigheten

Text: Redaktionen


Bebis har anträffats med 23 brutna ben

2024 06 22

Uppgifter kommer nu om att Socialtjänsten har kopplats in i ett unikt fall.

Det är i Kristianstad som personal på akuten har tvingats agera.

Detta efter att föräldrar kommit in med sitt nyfödda barn.

Föräldraparet sökte vård för barnet, men personalen upptäckte skador som gjorde att de kopplade in Socialtjänsten.

Det rapporterar TV4 och Sydsvenskan.

23 brutna ben

Efter att barnet undersökts vid centralsjukhuset i Kristianstad slog personalen på akuten fast att det rörde sig om anmärkningsvärda skador.

Den nio veckor gamla bebisen hade 23 brutna ben, bland annat på överarmen, revbenen, hand- och fotlederna.

Personalen slog larm till Socialtjänsten, varpå föräldrarna hävdade att bärsjalen satt för hårt och var den förmodade orsaken till skadorna.

“Upprepat våld”

Rättsläkaren menar att det finns tecken på “upprepat trubbigt våld” och att “den samlade skadebilden visar att de har tillfogats av annan person”.

– Barnet har haft omfattande skador och det här har varit ett mycket komplicerat ärende, säger åklagare Magdalena Holmberg till Sydsvenskan.

Brottsmisstankar upprättades mot föräldrarna initialt men har sedermera lagts ner på grund av bristande bevis.

Barnet har efter händelsen stora motoriska svårigheter, men stora oklarheter råder alltjämt angående exakt hur skadorna uppstod.

Alla kan anmäla

Socialtjänsten arbetar löpande med att se till att barn inte far illa, och uppmanar alla som gjort observationer att anmäla om man misstänker att ett barn skadas.

– Alla rekommenderas att anmäla misstankar om att barn far illa till socialtjänsten, förklarar Socialstyrelsen.

– Anställda på vissa myndigheter och i vissa verksamheter som berör barn och unga, skola, hälso- och sjukvård och tandvård till exempel, är skyldiga enligt lag att genast anmäla om de i sitt arbete misstänker att ett barn far illa.

Kan göras anonymt

Utöver de som är anmälningsskyldiga så är det viktigt att allmänheten vet om att misstankar alltid ska anmälas.

– Alla som får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa bör anmäla det till socialtjänsten, fortsätter Socialstyrelsen.

– Som privatperson har du möjlighet att vara anonym, men det förutsätter att du inte berättar vem du är när du kontaktar socialtjänsten.

Foto: A. Romansa

Text: Redaktionen