Präster i Svenska kyrkan varnar för ”skrämmande fenomen”
Präster i Svenska kyrkan går ut och varnar för ett ”skrämmande fenomen” som de ser allt mer av i sitt arbete.
Kyrkoherdarna Hillevi Uddenfeldt och Olle Liljefors från Maria Magdalena församling i Stockholm, slår larm om en otäck företeelse som har blivit ett allt större problem.
De hänvisar till Netflix-serien ”Adeloscence”, som bland annat skildrar radikalisering av unga män.
Idag blir det allt vanligare i Sverige att radikala nätpredikanter lockar unga kristna, varnar kyrkoherdarna.
”Panikångest – för att hamna i helvetet”
Uddenfeldt och Liljefors vittnar om att de med förvåning har sett framväxten av en nitisk kristendom i sociala medier, där framför allt unga är målgrupp.
Barn och unga har bland annat ”panikångest i rädsla för att hamna i helvetet, menar kyrkoherdarna i en debattartikel i DN.
– Som präster med tjugo års erfarenhet av arbete med ungdomar, kan vi inte känna igen det här fenomenet sedan tidigare. Vi möter barn som upplever panikångest i rädsla för att hamna i helvetet, och unga som kombinerar kristen tro med förakt för bland annat kvinnor, homosexuella och människor med annan eller ingen tro, berättar debattörerna.
”Vilka är dessa nätpredikanter?”
Kyrkoherdarna efterfrågar nu bland annat mer forskning om dessa ”nätpredikanter” som enligt deras erfarenhet alltså når ut till och radikaliserar allt fler unga svenskar.
– Vilka är dessa ”nätpredikanter” och varför upplevs de som auktoriteter? Vilka kanaler på sociala medier använder de? Vilka når de ut till? Vilka grupper och individer riskerar att fara illa? frågar sig Uddenfeldt och Liljefors i debattartikeln, och vill att forskningen ska söka svar.
Debattörerna hänvisar också till den nya Ungdomsbarometern, där det bland annat framkommer att öppenhet och tolerans har blivit mindre trendigt.
Andelen unga som vill uppfattas som ”öppen/tolerant” har sjunkit från 43 procent till 29 procent på tio år, vilket framgår av Ungdomsbarometerns rapport.
I rapporten framkommer också att unga tror allt mer på traditionella könsroller i relationer. Samtidigt identifierar sig färre med ”idealistiska identiteter” inom flera områden, enligt rapporten.
Kyrkans ansvar
Dessa resultat kan förstås tolkas på många olika sätt.
Men debattörerna från Svenska kyrkan är oroade över en minskad tolerans som de tycker sig se bland unga kristna, och vill att kyrkan ska ta ett stort ansvar för att skydda unga mot kristen fundamentalism.
– I det sista avsnittet av ”Adolescence” frågar sig de förtvivlade föräldrarna vad de hade kunnat göra annorlunda. Svenska kyrkan har en möjlighet och ett ansvar att stå upp för den kristna tro som varken stänger ute eller förtrycker, menar Hillevi Uddenfeldt och Olle Liljefors i debattartikeln.
Foto: Å. Paulsson Svenska kyrkan
Text: Redaktionen