Per Bolund bestört: ”Vansinnet fortsätter”

2023 09 07

Regeringen och SD har beslutat att sänka bränsleskatten vid årsskiftet.

Från och med den 1 januari sänks bensinskatten med 1,64 kronor per liter inklusive moms, och med ytterligare 75 öre 2025.

Motsvarande summa för diesel blir 43 öre per liter.

– Det kommer inte dröja länge innan nästan alla kör elbil, men fram till dess måste vi låta företag och familjer vara med när samhället ställer om. Det får inte vara så dyrt att tanka, att föräldrar inte har råd att köra till jobbet och skjutsa barnen till skolan eller fotbollsträningen, framhåller statsminister Ulf Kristersson (M) i ett inlägg på Facebook.

MP-språkröret: ”Vansinnet fortsätter”

Alla uppskattar dock inte regeringens och SD:s nya beslut.

Miljöpartiets avgående språkrör Per Bolund anser att skattesänkningen är en stor felprioritering av Tidöpartierna.

– Vansinnet fortsätter, skriver Bolund, på X (tidigare Twitter).

MP-språkröret anser att det går att stödja hushållen på bättre sätt än genom förslag som enligt Bolund kommer att förvärra klimatkrisen.  

– Regeringen fortsätter beslut för beslut att göra en redan akut klimatkris ännu värre.

– Stöd de som verkligen behöver det istället för att ösa fossilsubventioner som ger mest till redan rika, framhåller MP-språkröret.

Varenda bil ska gå på el

Regeringen Kristersson har tidigare kritiserats för att föra en politik som försvårar för Sveriges möjligheter att nå de nationella klimatmålen.

Naturvårdsverket bedömer till exempel att etappmålen till 2030 och 2040 inte kommer att nås med nuvarande beslutade och föreslagna styrmedel.

Statsminister Ulf Kristersson har dock lösningen klar framför sig:

– I framtiden ska varenda svensk bil gå på ren svensk el, framhåller han och betonar att Sverige och Europa är på rätt väg.  

– Som ordförandeland i EU förde vi ett av världens mest ambitiösa klimatpaket – fit for 55 – i hamn. Det kommer göra Europa till världens första klimatneutrala kontinent. Med elektrifiering och laddstolpar över hela unionen.

Nytt ekonomiskt löfte

Under gårdagen presenterade regeringen ett nytt innitiativ för att få fler bilägare att byta till ett mer miljövänligt alternativ.

En premie ska införas för den som skrotar en äldre bil i avsikt att införskaffa sig ett mer klimatvänligt alternativ. Premien har funnits tidigare, men avskaffades kort efter att nuvarande regering tillträdde.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen