USA: Pence kräver ursäkt av Trump

2022 11 29

Tidigare vicepresidenten Mike Pence kräver en ursäkt från Donald Trump.

Pence sa i måndags att Donald Trump gjorde fel som åt middag med den vita nationalisten och förintelseförnekaren Nick Fuentes samt rapparen Kanye West på sin resort i Florida, och att Trump även borde ha bett om ursäkt för det.

– President Trump hade fel när han gav en vit nationalist, en antisemit och förintelseförnekare en plats vid bordet, och jag tycker han borde be om ursäkt för det. Han borde fördöma dessa individer och deras hatiska retorik, sa Pence till på måndagskvällen till NewsNation, uppger BBC.

Nick Fuentes har tidigare fått hård kritik för att ha gått ut med grovt rasistiska och anti-semitiska uttalanden genom åren.

”Dåligt ömdöme”

Enligt Pence visade Trump ett ”djupt dåligt omdöme när han gav dessa individer en plats vid bordet”.

Pence, som liksom Trump också har setts som en möjlig republikansk kandidat 2024, har övergripande talat i goda ordalag om Trumps politik, men riktade stark kritik mot expresidenten efter stormningen av Kapitolium i januari 2021.

– Han ska då ha kritiserat Trumps tweet-inlägg från den 6 januari, och menat att det ska finnas bättre väl än Trump 2024, rapporterar BBC.

Ska ha blivit mycket upprörd

Det var inte heller nog med att förintelseförnekaren Fuentes medverkade – dessutom skall Trump ha blivit mycket upprörd.

– Det uppstod heta känslor när Kanye West, numer känd som Ye, tog upp att han själv vill ställa upp i presidentvalet 2024, rapporterar NBC News källor.

– Och han frågade om Trump ville bli hans vicekandidat.

Frågan gjorde Trump mycket upprörd och ex-presidenten tillika middagsvärden började då förolämpa Kanyes West förde detta fru Kim Kardashian.

Starka reaktioner

Trump har mötts av flera motreaktioner från medlemmar från det egna partiet efter att ha deltagit på middagen på Mar a Lago i tisdags.

Middagen har bland annat väckt kritik kring vilken säkerhet Trump har vid sitt residens i Florida och hur förintelseförnekare överhuvudtaget kan ta sig hela vägen till hans middagsbord.

Demokraterna  har reagerat starkt.

– Om det handlade om något annat parti hade det här diskvalificerat Trump direkt. Men de allra mest extrema åsikterna finns nu i dagens MAGA-republikanska parti, framhåller Demokraternas talesperson på nationell nivå.

Foto: Donald Trump resp. Mike Pence

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen