Pekas ut som Sveriges nästa finansminister

2021 08 30

Fredrik Olovsson (S) från Katrineholm pekas ut som Sveriges nästa finansminister om Magdalena Andersson (S) blir partiledare och i så fall sannolikt även statsminister.

Detta framgår av en rundringning och kartläggning som Expressen har genomfört. 48-årige Fredrik Olovsson valdes till riksdagsledamot 2002 och har därmed redan hunnit sitta i riksdagen i 19 år.

Eskilstuna och Södermanland

Han valdes till ordförande för Socialdemokraterna för Södermanlands partidistrikt våren 2020 och utsågs under hösten samma år till statssekreterare hos Magdalena Andersson på Finansdepartementet varpå han tog tjänstledigt från riksdagen.

Redan 1998 valdes han in i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna i Katrineholms kommun och han har även verkat som pressekreterare för SSU och informationsassistent vid Eskilstuna kommun.

Klassisk gråsosse

Som riksdagsledamot tog han 2014 ett stort steg uppåt då han valdes till ordförande för riksdagens finansutskott.

Expressens kartläggning pekar på att Fredrik Olovsson får interna omdömen som ”slitvarg” och ”klassisk gråsosse” vilket innebär tummen upp internt.

ANALYS

Om Fredrik Olovsson inte utses till finansminister så finns det flera alternativ. Om tunga ministrar som Mikael Damberg eller Lena Hallengren vill ha nya utmaningar så kan de bli aktuella som finansminister.

Det kan vara ett sätt att premiera personer som har visst stöd att bli statsminister men som ändå inte blir det och det kan även vara ett sätt att lyfta dem uppåt inför framtida karriärsprång.

Jämlikhet och höjda skatter

Trots beteckningen gråsosse så kan Fredrik Olovsson komma att föra en aningen mer vänsterinriktad finanspolitik än vad vi sett de senaste åren. I en debattartikel om jämställdhet och minskade klyftor som han skrev alldeles nyligen argumenterar han till exempel för att skatter kan behöva höjas framöver.

Foto: Sociademokraterna Södermanland

[yop_poll id="528"]