Pekar ut Sveriges Radio – koppling till grova brottsligheten

2023 12 30

På Sveriges Radio finns ett soundtrack med koppling till den grova brottsligheten som skakar Sverige.

Det framhåller kammaråklagare Lisa dos Santos som nu pekar ut public serviceflaggskeppet Sveriges Radio som en källa till musik där den grova gängbrottsligheten förhärligas.

Gängkriminalitet glorifieras

2023 har varit ett mycket våldsamt år i Sverige.

– Året har innehållit de hittills värsta gängkonflikterna i Sveriges historia, framhåller kammaråklagaren i SvD.

Hon lyfter fram att de gängkriminellas livsstil glorifieras genom musikstilen gansterrap.

Kammaråklagaren poängterar att gangsterrapen ogenerat skördar förnyade framgångar trots alla fördömanden mot våldet som skakar Sverige.

Pekar ut Sveriges Radio

– På Sveriges Radios ”Din gata”, ett radioprogram för en yngre publik, kan man lyssna på flera gängkopplade rapartister – ”de senaste snackisarna”, uppger Lisa dos Santos.

Hon framhåller att det sker parallellt som relaterade mediakanaler rapporterar om att gängkrigen lockar rekordmånga ungdomar.

En av Din gatas artister sjunger om att han inte hade bytt livsstil ens om han hade fått några miljoner kronor, berättar kammaråklagaren.

Din Gata är en radiokanal inom Sveriges Radio och den presenteras på följande sätt på SR:s webbsida.

– P3 Din Gata är Sveriges Radios hiphopkanal. I vår kanal hör du den bästa hiphopen just nu.

– Välkommen till din nya favoritkanal P3 Din Gata - där hiphop bor.

På public service-kanalen

Lisa dos Santos reagerar starkt.

– Det är inte svårt att föreställa sig att den unga publiken bokstavstolkar och suktar, betonar hon i SvD och hänvisar till den extrema svenska hösten 2023 med alla mord.

– På public service-radion finns ett soundtrack, understryker kammaråklagaren.

Hon menar att ungdomars intresse för gangsterkulturen i Sverige är ett mycket stort problem.

Sveriges Radio P3

Radionalen Din Gata riktar in sig på den unga målgruppen.

– Lyssna live dygnet runt på P3 Din Gatas hemsida i appen i Sveriges Radio Play, skriver SR.

Din Gata har bland annat en morgonshow som sänds klockan 07-10, en eftermiddagssändning klockan 14-17 och diverse kvällsprogram enligt Sveriges Radios webbsida.

Text: Redaktionen


Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

2024 02 20

Efter 25 år i branschen måste en uppskattad klädkedja kasta in handduken.

Kedjan började egentligen sin resa redan 1986 under det tillfälliga namnet Gunn’s Presentboutique, och efter en succéartad start på affärerna expanderade man till flera butiker 2005.

Framgångarna fortsatte och bolaget togs in i Interiörhuset i Väst AB, en av Sveriges ledande grossister inom present- och heminredningsbranschen.

Men nu är det slut på framgångssagan.

– Det är med stor sorg i hjärtat vi tyvärr måste meddela att vårt älskade familjeföretag har gått i konkurs, meddelar Interiörhuset.

Flera butiker i södra Sverige

Det innebär även att kedjan Dimoda, med fokus på främst kläder, heminredning och mode, också går i konkurs.

– Det är jättetråkigt, men vi har kämpat med ekonomin i fyra år och det här var sista utvägen, säger Andreas Karlsson, vd på Interiösthuset i Väst AB, till Partille Tidning.

Dimoda, som växt till en allt större aktör på Västkusten och i södra Sverige, har butiker på fem orter i landet: Göteborg, Partille, Ubbhult, Malmö och Kristianstad.

– Här kan du hitta både kläder från Mirelle Design, smycken, väskor och ett brett sortiment av inredningsprylar. Allt från dekorationsfigurer till handdukar, kuddar, plädar, möbler, ljus, lyktor, dofter och konstblommor, beskriver kedjan sig själv och sitt sortiment.

Allt reas ut: "Kraftigt rabatterat"

Samtliga butiker ingår i bolagets konkursansökan och fram till 10-11 mars reas nu alla varor ut i form av konkursutförsäljning.

– I butikerna är det full fart nu och vår förhoppning är att sälja ut så mycket som möjligt av bolagets varulager direkt till konsument. Personalen gör ett enastående arbete och det är god försäljning, eftersom det är kraftigt rabatterade priser och butikerna kommer att upphöra framöver, säger konkursförvaltaren Christian Andersch från Setterwalls advokatbyrå till Göteborgs-Posten.

30 personer sägs upp

Omkring 30 personer har förlorat jobbet som följd av konkursen.

Alla anställda har dock arbetsplikt fram till en månad efter att konkursen är ett faktum.

Dimoda har kämpat i uppförsbacke ända sedan pandemin och stora resurser lades  att försöka rusta upp e-handeln, men det räcker alltså inte.

– Tack för alla fina kunder genom åren, vi har älskat varje stund, beklagar Interiörhuset.

Foto: K. Piger

Text: Redaktionen


Oväntat besked om bensin och diesel – räknar med kraftig förändring

2024 02 20

Från och med årsskiftet sänktes reduktionsplikten i Sverige.

Nivåerna gick från tidigare 7,8 procent i bensin och 30,5 procent i diesel till sex procent i båda typerna av drivmedel och gäller initialt fram till och med 2026.

Det var en stor fråga för Tidöpartierna som gick till val på löftet om att sänka drivmedelspriserna – för lång tid framöver.

– Det måste bli billigare att vara svensk. Nu använder vi alla verktyg för att underlätta hushållens ekonomi. Vi sänker reduktionsplikten för att hela Sverige ska fungera, sade närings- och energiminister Ebba Busch (KD) i höstas.

Utgår från kraftig förändring

Trots det tydliga beskedet framstår ett helt annat scenario i regeringens plan för hur Sverige ska minimera utsläppen till år 2045 och därmed klara klimatmålen.

Utsläppskalkylen utgår nämligen från en kraftigt höjd reduktionsplikt mellan 2027-2030 till en nivå som därefter ligger kvar resterande 15 år, avslöjar Dagens Nyheter.

Konkret innebär grafen som Tidöpartierna använder sig av en gradvis ökning av reduktionsplikten – från sex procent idag till 26,9 procent för diesel och 14,4 för bensin.

Klimatministern: "Olika varianter"

Enligt tidningen använder man reduktionsplikten som beräkningsgrund för att det inte finns några andra alternativ att bygga kalkylen på.

Kalkylen bekräftas av klimatminister Romina Pourmokhtari (L), som dock förnekar att grafen innebär ett given höjning av reduktionsplikten i verkligheten.

Det är i nuläget enbart ett sätt att räkna, menar hon.

– Det finns många olika varianter. Jag ser framför mig att man kommer att behöva en kombination av flera olika styrmedel samtidigt, och att man inte enbart kommer att kunna förlita sig på ett enda verktyg, säger Romina Pourmokhtari till DN.

Experten: Flera faktorer påverkar priset

När reduktionsplikten sänktes vid årsskiftet skedde en rusning mot pumpstationer för att tanka diesel – drivmedlet tog slut på flera ställen.

Trots den medvetna sänkningen finns det dock risk att priserna på drivmedel sticker iväg på nytt.

– Det beror jättemycket på vad som händer med den svenska kronan så klart, men om vi tittar på den underliggande råvarumarknaden så räknar vi med gradvis ökande priser på drivmedel under 2024 på grund av att vi tror på högre oljepriser, sade råvaruanalytikern Christian Kopfer till SVT i slutet av december.

Foto: Circle K resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen