SVERIGE: Pekar ut deadline för Ulf Kristersson

2022 09 28

M-ledaren får klartecken för att bilda regering på två veckor.

Talmannen Andreas Norlén har godkänt Ulf Kristerssons (M) önskan om hur mycket tid statsministerkandidaten behöver för att samla en ny regering i Sverige.

Det rapporterar flera svenska medier.

– Jag har idag fått en rapport om det pågående sonderingsuppdraget och därefter satt en tidsgräns för uppdraget som helhet, samt angett datum för en delrapport nästa vecka, framhåller Andreas Norlén i ett pressmeddelande. 

Deadline 12 oktober

Talmannen tillägger:

– Beslutet tar hänsyn till både vikten av att processen fortskrider framåt och till den tid som krävs för de fortsatta förhandlingarna, utifrån vad Ulf Kristersson idag redogjort för.

Moderatledarens deadline för att presentera en regering blir med andra ord den 12 oktober.

Ulf Kristersson kommer dock att träffa Andreas Norlén redan om exakt en vecka för att redogöra för talmannen hur processen fortskrider.

“Så fort som möjligt”

Ulf Kristerssons önskemål om två veckor för att bilda regering presenterades redan under förmiddagen.

– När man tillsätter en helt ny regering inför en mandatperiod måste man ha löst ut många frågor, så att man har en bra styrfart. Men det är klart att omvärlden just nu sätter det här i ett ljus av att det är angeläget att göra det så fort som möjligt, säger M-ledaren på en presskonferens.

“Långsiktigt projekt”

Statsministerkandidaten säger också att han vill se att ett samarbete med resterande högerpartier, KD, SD och L, sträcker sig över tid.

– Samtalen förs i en anda av att det här är ett långsiktigt projekt. Jag har pratat om minst två mandatperioder i det perspektiv vi har framför oss. Vi skulle behöva resten av 20-talet för att kunna göra något åt de stora problem som är viktiga att lösa, säger Kristersson enligt Svenska Dagbladet.

“Ingenting är klart”

Dagens besked från talmannen konkretiserar alltså den tidsplan som under gårdagen ännu inte var fastställd.

– Vi jobbar på så fort som möjligt naturligtvis, men ingenting är klart förrän det är klart, sade Ulf Kristersson då till SVT.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen