SVERIGE: Pekar ut Annie Lööfs efterträdare – beskrivs som ”rebell”

2022 09 23

Den 2 februari ska Centerpartiet presentera sin nya partiledare.

Och det är inte en helt enkel fråga som ska lösas för partiet som backade nästan två procentenheter i valet för snart två veckor sedan.

– Det kommer att bli väldigt stökigt internt, säger en C-källa till Svenska Dagbladet.

Föreslår “riksdagsrebell”

Men enligt tidningen har flera välprofilerade profiler inom Centerpartiet redan pekat ut sin favorit.

Det handlar om “riksdagsrebellen” Helena Lindahl från Västerbotten.

Hon har de senaste åren agerat näringspolitisk talesperson, men har kanske främst gjort sig känd för att hon var den som hoppade av partiets ståndpunkt och röstade nej till både januariavtalet och Stefan Löfven som statsminister efter valet 2018.

“Kontroversiell” en fördel

Enligt Magnus Thulin, tidigare vice ordförande för C i Malmö, är hennes “kontroversiella” sida snarare en fördel.

– Man kan tolka det som en väldig styrka i en person som följer sin övertygelse fullt ut under en sådan press. Det är sällsynt nuförtiden. Det är viktigt med en partiledare som följer sin övertygelse, säger han till SvD.

“Låser inte fast sig i SD-motstånd”

Även Helena Lundgren, oppositionsråd i Vindeln, och Tim Svanberg, lokalpolitiker för C i Ronneby, stöttar förslaget om Helena Lindahl som ny partiledare.

Den senare menar att Lindahl inte skulle “låsa fast sig i SD-motståndet till varje pris”.

– Idag säger man nej som princip till frågor om SD är involverade. Jag tror att Helena Lindahl skulle kunna landa fler uppgörelser med våra gamla borgerliga kompisar, säger Tim Svanberg.

"Kennedyfavorit" tackade nej

En av förhandsfavoriterna till att ta över efter Annie Lööf var Emil Källström.

Inom partiet talas det ofta om hans “Kennedyutstrålning”, enligt Dagens Nyheter.

Men redan för en vecka sedan stängde Källström den dörren.

– Antingen så är man kandidat, eller så är man inte kandidat och jag är inte kandidat, säger han.

Fått jobb som vd

Anledningen till beslutet är att C-profilen landat ett annat toppjobb.

– Det är så enkelt att jag tillträdde som vd på ett grönt kemibolag för några veckor sen. Läget är inte rätt. Jag kan också konstatera att det finns väldigt många andra duktiga kandidater för partiet. Nästa centerledare kommer vara ett starkt namn, säger Emil Källström till DN.

Foto: Sveriges Riksdag (Helena Lindahl) resp Centerpartiet (Annie Lööf)

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen