JUST NU: Påven kritiseras för relationsråd

2022 06 17

Påve Franciskus uppmanar ogifta par att inte ligga med varandra.

Vatikanen har släppt en guide för hur katolska kyrkan anser att två unga personer bäst skapar en framgångsrik relation med varandra.

I ett 97 sidor långt dokument förklaras bland annat hur “kyskhet lär ut timingen och metoden för sann kärlek”, rapporterar Daily Mail.

Vill påminna unga par

Ledaren för den katolska kyrkan har skrivit förordet till guiden. 

Påven påtalar där att många ogifta par kan behöva påminnas om den höga andelen skilsmässor och att det finns ett skriande behov av “förnyat pastoralt engagemang”.

“Den dyrbara dygden”

– Kyrkan får aldrig misslyckas med att våga föreslå den dyrbara dygden av kyskhet, även om detta nu står i direkt kontrast till den vanliga mentaliteten, skriver Vatikanen i sitt dokument. 

“Sann kärlek”

Vatikanen skriver också:

– Kyskhet lär gifta par tiderna och vägarna för sann, delikat och generös kärlek och förbereder dem för den autentiska gåvan av sig själv som ska levas under hela deras liv i äktenskapet. 

Kritikstorm mot påven

Påven har inte direkt undgått kritik för sina relationsråd. Flera teologer kritiserar den katolska kyrkans syn som föråldrad och skadlig för moderna äktenskap.

– Att utesluta [sex], som den katolska läran alltid har gjort, är ett allvarligt etiskt fel, säger den italienska teologen Vito Mancuso till The Telegraph.

“Måste lyssna på verkligheten”

En annan teolog, Alberto Maggi, menar att påven måste inse hur världen egentligen ser ut.

– De borde lyssna mer på verkligheten hos unga människor idag, på hur de lever, innan de återutger den doktrin som de alltid har föreslagit, säger han till tidningen La Repubblica.

“Inte ett förbud”

Austen Ivereigh, en brittisk expert på den katolska kyrkan, menar att “guiden” snarare ska ses som goda råd än som en lag utförd av Vatikanen.

– Det här är inte ett förbud eller en ny regel. De bjuder in människor att följa den här vägen. De vet att det går emot strömmen i samhället. Kyrkan förstår att de flesta nuförtiden bor tillsammans och har sex före de gifter sig, säger han till The Telegraph.

Finns poänger

Ivereigh menar dock att det går att plocka russin ur kakan från Vatikanens dokument, och syftar på att unga par som rusar in i äktenskap utifrån sexuella grunder kanske inte förblir gifta särskilt länge.

– Idén är att par ska få tid att utveckla alla element som är avgörande för äktenskap, såsom tålamod och kommunikation, säger Austen Ivereigh till den brittiska tidningen.

Foto: A. Vaswani

Text: Redaktionen