JUST NU: Påven kritiseras för relationsråd

2022 06 17

Påve Franciskus uppmanar ogifta par att inte ligga med varandra.

Vatikanen har släppt en guide för hur katolska kyrkan anser att två unga personer bäst skapar en framgångsrik relation med varandra.

I ett 97 sidor långt dokument förklaras bland annat hur “kyskhet lär ut timingen och metoden för sann kärlek”, rapporterar Daily Mail.

Vill påminna unga par

Ledaren för den katolska kyrkan har skrivit förordet till guiden. 

Påven påtalar där att många ogifta par kan behöva påminnas om den höga andelen skilsmässor och att det finns ett skriande behov av “förnyat pastoralt engagemang”.

“Den dyrbara dygden”

– Kyrkan får aldrig misslyckas med att våga föreslå den dyrbara dygden av kyskhet, även om detta nu står i direkt kontrast till den vanliga mentaliteten, skriver Vatikanen i sitt dokument. 

“Sann kärlek”

Vatikanen skriver också:

– Kyskhet lär gifta par tiderna och vägarna för sann, delikat och generös kärlek och förbereder dem för den autentiska gåvan av sig själv som ska levas under hela deras liv i äktenskapet. 

Kritikstorm mot påven

Påven har inte direkt undgått kritik för sina relationsråd. Flera teologer kritiserar den katolska kyrkans syn som föråldrad och skadlig för moderna äktenskap.

– Att utesluta [sex], som den katolska läran alltid har gjort, är ett allvarligt etiskt fel, säger den italienska teologen Vito Mancuso till The Telegraph.

“Måste lyssna på verkligheten”

En annan teolog, Alberto Maggi, menar att påven måste inse hur världen egentligen ser ut.

– De borde lyssna mer på verkligheten hos unga människor idag, på hur de lever, innan de återutger den doktrin som de alltid har föreslagit, säger han till tidningen La Repubblica.

“Inte ett förbud”

Austen Ivereigh, en brittisk expert på den katolska kyrkan, menar att “guiden” snarare ska ses som goda råd än som en lag utförd av Vatikanen.

– Det här är inte ett förbud eller en ny regel. De bjuder in människor att följa den här vägen. De vet att det går emot strömmen i samhället. Kyrkan förstår att de flesta nuförtiden bor tillsammans och har sex före de gifter sig, säger han till The Telegraph.

Finns poänger

Ivereigh menar dock att det går att plocka russin ur kakan från Vatikanens dokument, och syftar på att unga par som rusar in i äktenskap utifrån sexuella grunder kanske inte förblir gifta särskilt länge.

– Idén är att par ska få tid att utveckla alla element som är avgörande för äktenskap, såsom tålamod och kommunikation, säger Austen Ivereigh till den brittiska tidningen.

Foto: A. Vaswani

Text: Redaktionen


Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 30

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen