JUST NU: Påven kritiseras för relationsråd

2022 06 17

Påve Franciskus uppmanar ogifta par att inte ligga med varandra.

Vatikanen har släppt en guide för hur katolska kyrkan anser att två unga personer bäst skapar en framgångsrik relation med varandra.

I ett 97 sidor långt dokument förklaras bland annat hur “kyskhet lär ut timingen och metoden för sann kärlek”, rapporterar Daily Mail.

Vill påminna unga par

Ledaren för den katolska kyrkan har skrivit förordet till guiden. 

Påven påtalar där att många ogifta par kan behöva påminnas om den höga andelen skilsmässor och att det finns ett skriande behov av “förnyat pastoralt engagemang”.

“Den dyrbara dygden”

– Kyrkan får aldrig misslyckas med att våga föreslå den dyrbara dygden av kyskhet, även om detta nu står i direkt kontrast till den vanliga mentaliteten, skriver Vatikanen i sitt dokument. 

“Sann kärlek”

Vatikanen skriver också:

– Kyskhet lär gifta par tiderna och vägarna för sann, delikat och generös kärlek och förbereder dem för den autentiska gåvan av sig själv som ska levas under hela deras liv i äktenskapet. 

Kritikstorm mot påven

Påven har inte direkt undgått kritik för sina relationsråd. Flera teologer kritiserar den katolska kyrkans syn som föråldrad och skadlig för moderna äktenskap.

– Att utesluta [sex], som den katolska läran alltid har gjort, är ett allvarligt etiskt fel, säger den italienska teologen Vito Mancuso till The Telegraph.

“Måste lyssna på verkligheten”

En annan teolog, Alberto Maggi, menar att påven måste inse hur världen egentligen ser ut.

– De borde lyssna mer på verkligheten hos unga människor idag, på hur de lever, innan de återutger den doktrin som de alltid har föreslagit, säger han till tidningen La Repubblica.

“Inte ett förbud”

Austen Ivereigh, en brittisk expert på den katolska kyrkan, menar att “guiden” snarare ska ses som goda råd än som en lag utförd av Vatikanen.

– Det här är inte ett förbud eller en ny regel. De bjuder in människor att följa den här vägen. De vet att det går emot strömmen i samhället. Kyrkan förstår att de flesta nuförtiden bor tillsammans och har sex före de gifter sig, säger han till The Telegraph.

Finns poänger

Ivereigh menar dock att det går att plocka russin ur kakan från Vatikanens dokument, och syftar på att unga par som rusar in i äktenskap utifrån sexuella grunder kanske inte förblir gifta särskilt länge.

– Idén är att par ska få tid att utveckla alla element som är avgörande för äktenskap, såsom tålamod och kommunikation, säger Austen Ivereigh till den brittiska tidningen.

Foto: A. Vaswani

Text: Redaktionen


Godislarm i svenska matbutiker – halva befolkningen påverkad

2024 07 19

Nästan hälften av svenska folket är föremål för ett större godislarm i landet.

Omkring 40 procent av befolkningen har svårt för att säga nej till godis och snacks när de stiger in i Sveriges matbutiker.

Det visar en ny undersökning från Cancerfonden, rapporterar Vetenskapsradion, som nu slår larm om förekomsten.

Lika många är det som inte kan behärska sig när det är extrapris. Särskilt påverkade blir folk av utomhusreklam, som pekas ut som en av de värsta bovarna.

Att det ofta är söta och fettrika livsmedel som syns på dessa är ingen tillfällighet, menar marknadsföringsforskaren Erik Modig från Handelshögskolan i Stockholm.

– Vi ska tänka ”Åh, choklad det är ju gott, det ska jag unna mig”. Efter reklambudskapet är det sällan långt till en affär eller kiosk. Vi människor är betydligt mer mottagliga för reklam för sådant vi ser som belöningar. Därför ser vi inte utomhusreklam för grönsaker och havregryn, säger Erik Modig i ett pressmeddelande.

Stor riskfaktor för tidig död

Vad vi äter, och vad vi inte äter, har pekats ut som den näst högsta riskfaktorn att dö i förtid.

– Våra matvanor rankas idag som en av de största riskfaktorerna för ohälsa och tidig död i befolkningen i Sverige, framhåller Livsmedelsverket.

– De största riskerna i matvanorna är att vi äter för lite fullkorn, för lite frukt och grönt, för mycket rött kött och chark och för mycket salt.

Även socker och mättat fett pekas ut som riskfylld mat.

Kritiserar mängdrabatter

Enligt Cancerfonden är omgivningens påtryckningar, bland annat i sociala medier, en stor del av problemet.

Samma sak gäller de vanligt förekommande mängdrabatterna av typen “ta tre betala för två”.

Produkter som erbjuds med mängdrabatt ofta är skräpprodukter, det vill säga att de är ohälsosamma eller håller sämre kvalitet. Man kan säga att om det finns en hög marginal på en vara, är den ofta sämre för hälsan, säger Erik Modig.

Inte aktuellt med sockerskatt

Trots den alarmerande siffran från Cancerfonden anser majoriteten i samma undersökning att det främsta ansvaret ligger på individen själv – men också industrin. De flesta anser även att mataffärer och politiker bör göra mer för att uppmuntra mer hälsosamma matvanor.

Förra året aktualiserades frågan om sockerskatt i Sverige efter att ett uttalande från Livsmedelsverket missuppfattats i medierna.

Regeringen och myndigheten förnekade senare att ett sådant förslag fanns på bordet.

– Däremot har Livsmedelsverket gjort en kunskapsgenomgång om effekterna av olika styrmedel för att främja en hälsosam livsmedelskonsumtion. Allt sker inom ramen för ett pågående regeringsuppdrag om salt och socker.

Foto: Cloetta Sverige

Text: Redaktionen


Så fort kan man köra – innan fartkameran tar bild

2024 07 19

Varje år hanterar polisen drygt 300 000 ärenden där bilister fångats på bild av fartkameror.

Det är dock enbart en relativt liten del som faktiskt bötfälls.

År 2021 var det 100 000 som fick en bot hemskickad och förra året var det ännu färre – blott 80 000 personer.

Resursbrist är den stora förklaringen, enligt polisen.

– Det behövs mer personal, säger Björn Thunblad, som är samordnare för trafik i region öst, till SVT Nyheter.

Här går gränsen

Nu under sommarsemestern är det högsäsong på vägarna och högt tryck i trafiken. Då ökar också risken för olyckor.

Parallellt har frågan om hur väl fartkameror egentligen fungerar aktualiserats, senast av onlinemagasinet Carup.

Och det finns en “magisk” gräns för när kamerorna faktiskt blixtrar till. Det sker sex kilometer i timmen över hastighetensgränsen och på 14 meters avstånd, uppger Sveriges största biltidning Vi Bilägare.

Men det förutsätter att de ens är påslagna, vilket inte alltid är fallet – och inte heller ändamålet.

Bara det faktum att kamerorna finns gör nämligen att folk saktar ned.

– Syftet är inte att bötfälla så mycket folk som möjligt utan att sänka medelhastigheten och det vet vi att de gör, säger Björn Thunblad.

LÄS MER: Trafikpolis reder ut – det här är förbjudet att göra i bilen

Kan få ny funktion

I vintras öppnade regeringen för att börja använda fartkameror för livebevakning i syfte att kunna följa misstänkta kriminella på vägarna.

Nyligen kom också bekräftelsen. I juni meddelade regeringen att kameraövervakning i trafiken sätts in från och med 1 januari 2025.

Kamerabevakning är ett viktigt verktyg i brottsbekämpningen. Både för att kunna förebygga och förhindra brott, men också för att hitta, gripa och lagföra skyldiga. För medborgarnas trygghet är det angeläget att polisen har tillgång till effektiva verktyg, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid tillfället.

Ökat rejält senaste 20 åren

Det finns drygt 2 500 fartkameror runtom i Sverige. Det är en rejäl ökning – år 2006 fanns det blott 644 stycken.

Enligt Trafikverket räddas 20 liv och 70 personer från att bli allvarligt skadade varje år tack vare att kamerorna placerats ut.

– Mätningar visar att det fungerar väl, trafikanterna väljer att sänka hastigheten när man kör på en väg med trafiksäkerhetskameror, framhåller myndigheten.

Foto: Trafikverket

Text: Redaktionen