Patienter kan skickas på solsemester
2024 09 29
Patienter ska få möjlighet att åka till varmare länder för att få rehabilitering.
Det är i region Gävleborg som man nu väntas öppna upp för möjligheten att få rehabilitering i varmare länder, rapporterar SR.
Det gäller patienter som är drabbade av psoriasis eller neurologiska och reumatiska sjukdomar, där så kallad klimatvård kan vara till stor hjälp.
Förebygger sjukskrivningar
Från regionens sida menar man att den här typen av behandling är ett bra sätt att förebygga längre sjukskrivningar.
– Om man kan åka i väg en vecka i varmt klimat så kan det vara så att när man kommer så klarar man av att kanske gå till arbetet under hela nästa år, och på det sättet så slipper man ju ha människor som är sjukskrivna, säger regionstyrelsens ordförande Patrik Stenvard (M) till radiokanalen.
Regionen räknar med att beslut ska fattas i november, och man blir då en av endast tre regioner i Sverige som erbjuder den här behandlingsformen.
Går emot trenden
Trenden i Sverige har annars varit att allt fler patienter nekats klimatvård på senare år.
Från Reumatikerförbundet välkomnar man beskedet att Gävleborg vill gå emot den trenden.
Klimatvård kan vara till stor nytta för många patienter, menar Reumatikerförbundet.
– Det gör en enorm skillnad med teambaserad rehabilitering, som då leds av olika professioner, och i ett varmt klimat så är det här fantastiskt med den här möjligheten om den kommer tillbaka, säger Pia Lennberg, ordförande i Reumatikerförbundet i Gävleborg, till radiokanalen.
Bättre än medicin
I en debattartikel i tidningen Läkemedelsvärlden från förra året lyfter Reumatikerförbundet fram att klimatvård är bättre än läkemedel för vissa personer med reumatisk sjukdom.
Trots det är det allt fler regioner som stänger dörren och säger nej till klimatvård, enligt debattartikeln.
Även Neuroförbundet har lyft frågan i en artikel på sin hemsida.
– För bara några år sedan satsade flera regioner på klimatvård, som det också kallas, för patienter med neurologiska diagnoser, men de senaste åren har den skaran minskat, enligt Neuroförbundet.
Foto: Big Tiny Belly
Text: Redaktionen