JUST NU: Partiledarens hårda flyktingkritik – sågar Moderaterna och SD

2022 03 31

Sverigedemokraterna och Moderaterna driver en flyktingpolitik som stoppar de allra mest utsatta människorna som flyr.

Det säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf i en intervju med GP.  

Kritiserar Moderaternas förslag

Den 19 mars föreslog Moderaternas att Sverige omgående borde stoppa mottagandet av kvotflyktingar och istället enbart fokusera på de som flyr från kriget i Ukraina.

– Om vi inte stramar åt nu får vi en mycket sämre förmåga att hjälpa dem som är på flykt från Ukraina, sa Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna till Expressen efter förslaget offentliggjorts.

Varje år tar Sverige emot drygt 5 000 kvotflyktingar som FN har pekat ut som extra utsatta.

Annie Lööf riktar hård kritik mot M-förslaget.

Måste finnas en plats

– Det är de absolut mest utsatta, de som lever i humanitära katastrofer, i tältläger. De allra mest svaga som vi väljer att hjälpa, det måste finnas en plats även för dem, säger Lööf till GP.

Samtidigt fortsätter Centerns ledare att kritisera Sverigedemokraterna. Hon sågar SD:s retorik i samband med flyktingmottagandet från Ukraina.

Främlingsfientlig agenda

– Skrapar man bara lite på ytan ser man att, inte minst Sverigedemokraterna, har kvar sin främlingsfientliga agenda där man gör uppenbara skillnader på människor på flykt, säger hon.

C-ledarens uttalande är en kommentar på SD:s tidigare kommentarer om flyktingmottagandet från Ukraina.

Riktiga flyktingar

För några dagar sedan uppmärksammades en motion inlämnad av SD:s partisekreterare Richard Jomshof. I motionen vill han, i likhet med Danmark, att flyktingars ägodelar ska kunna beslagtas för att sedan säljas när de söker asyl.

Vill göra undantag

Men Jomshof vill göra ett undantag för ukrainska flyktingar.

– De som kommer från Ukraina är riktiga flyktingar, sa han till DN och konstaterade att det i andra fall handlar om ekonomiska migranter som försöker utnyttja ett system som är till för ”riktiga flyktingar”.

Grusade städer och granatattacker

Annie Lööf menar att förutsättningarna är liknande för flyktingar från andra länder.

– De kallar de ukrainska flyktingarna för riktiga flyktingar till skillnad från andra som har flytt från grusade städer och granatattacker, säger hon till GP.

Foto: Sverigedemokraterna resp Moderaterna

Text: Redaktionen