JUST NU: Partiledarens hårda flyktingkritik – sågar Moderaterna och SD

2022 03 31

Sverigedemokraterna och Moderaterna driver en flyktingpolitik som stoppar de allra mest utsatta människorna som flyr.

Det säger Centerpartiets partiledare Annie Lööf i en intervju med GP.  

Kritiserar Moderaternas förslag

Den 19 mars föreslog Moderaternas att Sverige omgående borde stoppa mottagandet av kvotflyktingar och istället enbart fokusera på de som flyr från kriget i Ukraina.

– Om vi inte stramar åt nu får vi en mycket sämre förmåga att hjälpa dem som är på flykt från Ukraina, sa Maria Malmer Stenergard, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna till Expressen efter förslaget offentliggjorts.

Varje år tar Sverige emot drygt 5 000 kvotflyktingar som FN har pekat ut som extra utsatta.

Annie Lööf riktar hård kritik mot M-förslaget.

Måste finnas en plats

– Det är de absolut mest utsatta, de som lever i humanitära katastrofer, i tältläger. De allra mest svaga som vi väljer att hjälpa, det måste finnas en plats även för dem, säger Lööf till GP.

Samtidigt fortsätter Centerns ledare att kritisera Sverigedemokraterna. Hon sågar SD:s retorik i samband med flyktingmottagandet från Ukraina.

Främlingsfientlig agenda

– Skrapar man bara lite på ytan ser man att, inte minst Sverigedemokraterna, har kvar sin främlingsfientliga agenda där man gör uppenbara skillnader på människor på flykt, säger hon.

C-ledarens uttalande är en kommentar på SD:s tidigare kommentarer om flyktingmottagandet från Ukraina.

Riktiga flyktingar

För några dagar sedan uppmärksammades en motion inlämnad av SD:s partisekreterare Richard Jomshof. I motionen vill han, i likhet med Danmark, att flyktingars ägodelar ska kunna beslagtas för att sedan säljas när de söker asyl.

Vill göra undantag

Men Jomshof vill göra ett undantag för ukrainska flyktingar.

– De som kommer från Ukraina är riktiga flyktingar, sa han till DN och konstaterade att det i andra fall handlar om ekonomiska migranter som försöker utnyttja ett system som är till för ”riktiga flyktingar”.

Grusade städer och granatattacker

Annie Lööf menar att förutsättningarna är liknande för flyktingar från andra länder.

– De kallar de ukrainska flyktingarna för riktiga flyktingar till skillnad från andra som har flytt från grusade städer och granatattacker, säger hon till GP.

Foto: Sverigedemokraterna resp Moderaterna

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen