SVERIGE: Partiledare vill bötfälla företag

2022 08 24

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi vill hjälpa svenska företag att ställa om till en fossilfri produktion.

De som inte lyckas med bedriften 2030 bör enligt Stenevi straffas med böter.

Det föreslår hon i en intervju med DN.

–  Vi vill se en omställningslag där vi också skjuter till resurser för att hjälpa företagen. Vi ska gå från ett system som har varit riggat mot fossila bränslen, till ett där vi fasar ut dem helt, säger hon till tidningen.

På frågan om vad som händer för företag som bryter mot lagen, svarar Stenevi:

– Dels kommer vi att behöva en vitesstruktur efter 2030, men vi kommer också behöva ventiler för de företag som inte har nån möjlighet.

Hon betonar att reglerna måste vara flexibla. Det ska finnas lösningar för företag som verkar på marknader där tekniken inte är i fas än.

Vill samla gänget

Efter höstens val vill Märta Stenevi ”samla gänget”.

MP:s språkrör vill se en majoritetsregering bestående av S, MP, C och V.

– Jag tycker att det är hög tid att samla det här gänget nu.  Jag tänker att Socialdemokraterna visar ett väldigt stort intresse för att ha statsministerposten igen och då måste de också samla ihop ett underlag, och den diskussionen måste komma till stånd nu, säger hon till DN.

Tveksamheter kring Vänsterpartiet

Märta Stenevis drömregering kan bli svår att pussla ihop.

Centerpartiet har bestämt sagt nej till att ingå i en regering tillsammans med Vänstern.

I gårdagens partiledarutfrågning utryckte även statsminister Magdalena Andersson (S) en stor tveksamhet till Vänsterns medverkan i en eventuell S-regering.

– Jag ser det inte framför mig och det är långt ifrån mitt förstahandsval. Jag är skeptisk till det, inte minst nu när de har suttit och viftat med PKK-flaggor. Det är ingenting som bygger regeringsduglighet i mina ögon, det är ju en terrorstämplad organisation, sa Magdalena Andersson till SVT.

Foto: C. LeBoutillier

Text: Redaktionen