Partiledare opererad – Tackar personalen på sjukhuset i kväll

2021 10 30

Centerpartiets ledare Annie Lööf har genomgått en operation nu i veckan.

Detta framkommer nu ikväll i samband med att hon tackar personalen på Ersta Sjukhus i Stockholm där hon varit inlagd.

Stort och innerligt tack

– Ett stort och innerligt tack till alla medarbetare på Ersta Sjukhus som hjälpt och stöttat mig (och alla medpatienter) när vi behövt det som allra mest. Tack! 🙏, framför Centerledaren i sociala medier nu ikväll.

Dramatisk tid efter födseln

Operationen kan kopplas till födseln av Annie Lööfs yngsta dotter Saga som ägde rum för två år sedan. Födseln skedde redan i vecka 28 och det blev komplicerat och mycket dramatiskt även tiden efter förlossningen.

– Jag ropar på hjälp och larmet piper. Och in kommer vårdpersonal och får i gång henne. Hon ligger hela tiden på mitt bröst och jag behåller lugnet, och klappar och tröstar henne. Och sedan när hon har stabiliserats går jag in till det lilla kyffe som vi sov i. Och det bara brister. Jag storgråter. Det var den värsta situation jag varit med om, någonsin. Att ens barn har slutat andas när det ligger på en. Och man behöll lugnet, fast inombords så bara rasade det, berättade Annie Lööf för DN.

Nu väntar vila

Operationen som genomfördes denna vecka, i måndags, var planerad sedan tidigare.

– Under denna vecka har jag haft sjukhusets matchande dress på mig. I samband med att vår yngsta dotter Saga föddes för snart två år sedan genomgick jag ett antal omfattande bukoperationer, framför Annie Lööf.

– I måndags var jag med om ytterligare en, denna gång sedan länge planerad och förhoppningsvis den sista. Allt gick som det skulle och nu väntar några dagar av vila, berättar hon.

Tackar även medpatienterna

Centerledaren framför ett stort tack för att hjälp hon fått på sjukhuset.

– Ett stort och innerligt tack till alla medarbetare på Ersta Sjukhus som hjälpt och stöttat mig (och alla medpatienter) när vi behövt det som allra mest. Tack!🙏, skriver hon i kväll.

Sveriges yngsta riksdagsledamot

Annie Lööf kommer från Värnamo i Jönköpings län i Småland. Hon valdes in i riksdagen redan som 23-åring vid riksdagsvalet 2006 och blev då Sveriges yngsta riksdagsledamot. Hon valdes till partiledare 2011 och blev samtidigt näringslivsminister.  I senaste valet fick Centern sitt högsta valresultat på 30 år och partiet kan komma att bli vågmästare i valet 2022.

Foto: Annie Lööf, Instagram


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen