Partiledare lajkade Stina Wollter-inlägg

2023 11 23

Kriget mellan Israel och Hamas skapar allt turbulentare diskussion och i sociala medier.

En av de profiler som debatterat frågan flitigt är programledaren och konstnären Stina Wollter.

Svidande kritik
Hennes många inlägg har fått svidande kritik i flera medier.

– På sitt Instagramkonto anklagar Stina Wollter medierna för att inte skriva ”symmetriskt” om det som händer i Israel/Palestina.

Det framhåller ordföranden i Svenska kommittén mot antisemitism, Ulrika Knutson,  i GP.

”Samma gamla judehat”

– Hon inleder sin uppräkning med en slitstark konspirationsteori, för att inte säga ondsint skröna, nämligen att Israel ”systematiskt har tagit organ och hud från dödade palestinier”, betonar Knutsson.

Även DN-kolumnisten Isobel Hadley-Kamptz kritiserar Wollter.

– Kulturkvinnan Stina Wollter ekar samma gamla judehat, lyder rubriken i DN.

– Det borde därför egentligen inte förvåna när konstnären och influeraren Stina Wollter i ett inlägg om situationen på Gaza – för sina mer än 300 000 följare på Instagram – förklarar att Israel ”systematiskt tagit organ och hud från dödade palestinier, att de förfalskat bevis, att de ljugit om ’beheaded babies’ och våldtäkt, att de dödat sina egna på festivalen från helikoptrar”.

– Allt utom lögnerna om organstölderna är exempel på desinformation som spridits under hösten på sociala medier, framhåller Hadley-Kamptz.

Wollter bemöter

Stina Wollter går nu ut och bemöter kritiken på Instagram.

– Jag har aldrig någonsin i hela mitt liv uttryckt något hat gentemot judar. Det är ett absurt påstående, poängterar Wollter.

– Kritik mot Israels folkmord är inte judehat.

– Att kritisera medias rapportering – är antisemitism. Att dela att rapporterna om Israels organstöld från palestinska kroppar är bekräftade – är hat, framhäver Stina Wollter.

Miljöpartiets ledare

Hennes inlägg har nu lajkats av närmare 11 000 personer – och en av personerna är partiledare uppger SvD.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

– SvD har sökt henne flera gånger under förmiddagen utan svar. Sedan dess har hon tagit bort sin lajk, rapporterar tidningen.

– Jag beklagar djupt att jag spridit en felaktig bild gällande organstölder i Israel. Det gör mig inte till antisemit, uppger Wollter enligt SvD.

Foto: S. Kopstein

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen