Partiledare hänger löst – de kan ta över
2024 06 13
Statistiska centralbyråns stora partisympatiundersökning blev dyster läsning för två partier.
Både Liberalerna (3,2 procent) och Kristdemokraterna (2,8) procent hamnade under spärren.
För Liberalerna kom siffran inte som en chock. Partiet har varit under 4-procentspärren i flera mätningar efter riksdagsvalet 2022.
Bottennoteringen för KD har dock skapat svallvågor. Noteringen på 2,8 procent är partiets sämsta siffra någonsin i SCB:s stora mätning som lanserades 1991.
Nu kan partiledare Ebba Busch tvingas lämna.
Det rapporterar Expressen med hänvisning till flera källor med insyn i partiet.
– Flera säger att läget är ”svårbedömt” och ”osäkert”, men redan nu talas om vilka som skulle kunna ta över, framhåller tidningen.
De kan ta över
Enligt uppgiftslämnarna är tre kandidater aktuella som Ebba Buschs efterträdare:
- Landsbygdsminister Peter Kullgren
- Riksdagsledamoten Hans Eklind
- Socialminister Jakob Forssmed
Kritiseras för uttalande om islam
Under EU-valskampanjen uppmärksammades Ebba Busch för ett utspel om islam och muslimer i Europa.
I en DN-intervju framhöll KD-ledaren att EU och Sverige ska arbeta för att få muslimer, som inte delar "grundläggande europeiska värderingar", att återvända till sina hemländer.
– Om vi inte klarar att stå upp mot ett islam som praktiseras på ett sätt som inte är förenligt med europeiska värderingar, då kommer Europa att gå förlorat.
– Islam måste anpassa sig, och de som inte är beredda att anpassa sin tillämpning av islam hör inte hemma i Europa eller i Sverige, sa Busch till tidningen.
Uttalandet kritiseras internt. Enligt flera KD-källor var det inte förankrat i partiet och många medlemmar reagerade negativt på det plötsliga utspelet.
En av de som uttalat sig kritiskt mot Buschs islamutspel är Maria Maric, som kandiderade för KD till Europaparlamentet. I en kommentar till SvD kallade hon uttalandet för ”olyckligt”.
– Jag tycker det är olyckligt att hon fick det att låta som att islam måste anpassa sig. Det blir inte bra när man pratar om en etikett i stället för ett agerande.
Foto:
Text: Redaktionen