Partiledare avgår

2023 06 15

Till hösten blir det en stor förändring i ett av Sveriges riksdagspartier.

Miljöpartiets ena språkrör väljer att avgå.

Lämnar efter fyra år

Det handlar om den manliga hälften av partiets ledarduo.

Per Bolund har varit språkrör för Miljöpartiet i fyra år.

Nu väljer han att kliva åt sidan, rapporterar DN.

Bolund kommer inte att ställa upp för omval på höstens partikongress.

”Vill göra någonting annat i livet”

– Jag har jobbat med rikspolitik i mer än 20 år. Jag kände att om jag skulle göra någonting annat i livet så är det ett bra tillfälle nu. Samtidigt vill jag skapa bästa möjliga förutsättningar för partiet att hitta en efterträdare och ge den personen chansen att göra bästa möjliga jobb, säger Per Bolund till DN.

Utrycker besvikelse

Per Bolund efterträdde Gustav Fridolin 2019.

Under hans tid som språkrör har MP både varit i regeringsställning och opposition.

Klimatfrågan har debatterats flitigt under Bolunds fyra år vid makten. 

Men trots att MP:s hjärtefråga har fått relativt stort utrymme har partiet gått svagt i opinionen. I flera mätningar har MP hamnat under riksdagsspärren.

Per Bolund är självkritisk.

– Vi lyckades inte visa att det finns en rättviseaspekt i klimatomställningen. Att man kan göra den på ett sätt som gör att människor som har det tufft också får en chans att vara med. Där tycker jag att vi borde ha gjort mer för att se till så att alla kände att man var med på tåget, säger han till DN.

Vill se ett skifte

Per Bolund kommer att lämna posten som språkrör efter höstens partikongress.

Många ledande MP-profiler vill dock se en ännu större förändring.

Missnöjet mot upplägget med två språkrör växer inom MP.

Både Gröna studenter och Grön ungdom har tagit ställning för att frångå modellen med två språkrör och övergå till en ensam ledare för partiet.

– Det vi märker är att politik mer och mer handlar om personer, vilket är olyckligt egentligen. Hela idén med två språkrör var att politiken skulle stå i fokus, inte personerna, sa Rebecka Forsberg, språkrör för Grön Ungdom, till Expressen i slutet av mars.

”Mindre värt än en partiledare”

I en debattartikel i SvD utvecklade Rebecka Forsberg sitt resonemang tillsammans med tio andra tongivande miljöpartister.

– Ett huvudbudskap är bättre än två, ett fåtal prioriterade frågor är bättre än många, och en stark företrädare är bättre än två. Ett språkrör betraktas helt enkelt som lite mindre värt än en partiledare, just därför att det finns två. 

– Det blir dessutom mycket svårare för väljarna att hinna lära känna våra företrädare när de hela tiden måste turas om att medverka i debatter och utfrågningar, framhöll MP-profilerna.

Text: Redaktionen