JUST NU: Partiledare avgår – månader innan valet

2022 04 08

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni avgår.

Det meddelar nu L-ledaren på en pressträff i riksdagen

- Jag har meddelat valberedningens ordförande mitt beslut att lämna posten som partiledare för Sveriges liberala parti, säger Sabuni som menar att samtal om hennes person skymmer partiets möjligheter.

Primära anledningen

Enligt DN:s källor är en av de stora orsakerna till hennes besked ett filmklipp som blivit viralt de senaste dagarna och orsakat stor uppståndelse.

I filmklippet, som  ligger på Liberalernas Youtubekanal gör Sabuni ett uttalande som har upprört många. Hon konstaterar att hon kommer att fly landet om Sverige blir invaderat.

–Blir det krig har vi Skillingmark i Värmland, där kan vi klara oss med mat och vatten. Blir det ännu värre så kör vi över till Norge, sa Nyamko Sabuni i ett samtal som filmades och ligger på Liberalernas Youtubekanal.

Fajt med Ullenhag

Nyamko Sabuni tog över partiet efter en intensiv fajt med Erik Ullenhag som företrädde en mer vänsterliberal falang i partiet.

Sabuni gick i kampanjen ut och pekade på att mångkulturella samhället  misslyckats i Sverige och fick då ytterligare en skjuts uppåt i opinionen.

ANALYS

För Liberalerna möjliggör detta ett lyft för partiet. Läget är nattsvart och hur mycket partiet än har försökt att lyfta i mätningarna så har man inte lyckats.

Nu ges Liberalerna en ny chans med en ny partiledare.

Text: Redaktionen