JUST NU: Partiet ställer inte sig bakom säkerhetspolitiska analysen

2022 05 09

Vänsterpartiet kommer inte att ställa sig bakom Sveriges nya säkerhetspolitiska analys.

Det bekräftar partiets utrikespolitiske talesperson Håkan Svenneling, rapporterar TT.

Anledningen är enligt Svenneling att analysen är för tunn och att riskerna med ett svenskt medlemskap i Nato inte framhävs i tillräcklig utsträckning.

Lutar åt fördelarna med Nato

– Jag tror vi hade tjänat på att göra det här arbetet mer gediget än vad det nu blev, säger Svenneling till nyhetsbyrån och tillägger:

– Nu lutar den för hårt åt fördelarna med ett Natomedlemskap.

Ytterligare ett parti är kritiska 

Enligt Vänsterpartiet delar även inte Miljöpartiet slutsatserna i den nya säkerhetspolitiska analysen. Miljöpartiet har dock inte bekräftat uppgifterna från Vänsterpartiet.

Då presenteras rapporten

Analysen som samtliga riksdagspartier medverkat med att ta fram förväntas presenteras på fredag. Men något slutligt besked om Nato kommer inte att finnas med. Först måste regeringspartiet Socialdemokraterna ge ett besked om sin syn på ett svenskt Natomedlemskap.  Partiet har meddelat att man kommer att ge ett besked på söndag. 

Ja eller nej till Nato

Det är inte klart om Socialdemokraterna kommer att säga ja eller nej till Nato på söndag, även om mycket tyder på att det lutar åt ett ja.

– Vad beslutet kommer vara, där är vi inte idag. Men vårt besked är att 15 maj så kommer det finnas ett beslut, säger partisekreterare Tobias Baudin till SR Ekot.

Var överens 

På söndagskvällen möttes statsminister Magdalena Andersson (S) och oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) i en duell om Nato i SVT:s partiledardebatt. Tonläget avslöjade att partiledarna var tämlingen överens om synen på Nato. 

– Jag tycker det är väldigt klokt resonerat av Ulf Kristersson. Att vi ska söka en bred samsyn är något som jag verkligen delar, konstaterade Magdalena Andersson. 

Foto: Melker Dahlstrand, Sveriges Riksdag

Text: Redaktionen