Parti vill införa böter på att kalla poliser hora och andra könsord

2021 10 30

Precis som för 45 år sedan ska det återigen bli straffbart att förolämpa och kasta fula ord mot Sveriges poliser.

Det anser Kristdemokraterna som ni vil återinföra den gamla lagen ”Missfirmelse mot tjänsteman” som gick ut på att motverka hat, förolämpningar och hån mot polisen och andra anställda inom rättsväsendet.

Poliser utstår grovt hat

– Poliser får i dag utstå hat, könsord, bli kallade hora och andra okvädningsord i syfte att förnedra polisen och försvåra polisens arbete, säger KD:s rättspolitiska talesperson Andreas Carlsson till Sveriges Radio.

Förslaget handlar bland annat om att motverka de gängkriminellas systematiska trakasserier och hat mot polisen.

Ingår i gängkriminellas marknadsföring

Det cirkulerar inspelningar på nätet där gängkriminella förnedrar till exempel kvinnliga poliser.

– För att stärka sina egna aktier i den gängkriminella miljön och man spelar in och sprider i stora kretsar. Det är en del i marknadsföringen – ett maktspråk som måste tas ifrån de gängkriminella, säger Andreas Carlson till Ekot.

Drabbas av allt grövre påhopp

Lagen Missfirmelse mot tjänsteman togs bort ur svensk lag 1976.

– Det tog sikte på kränkningar av till exempel poliser. När det togs bort i brottsbalken var en anledningarna att den allmänna bestämmelsen om förolämpning var tillräcklig. Men situationen har eskalerat de senaste åren. Och rättsväsendets anställda blir utsatta för allt grövre påhopp när de är ute och gör sitt jobb enligt Kristdemokraterna som anser att dagens lagstiftning inte räcker till, rapporterar Sveriges Radio.

Kvinnliga poliser kallas hora och könsord

Förslaget ingår i Kristdemokraternas nya kriminalpolitiska program som presenteras den här veckan.

– Vi ser att det finns en lucka i lagstiftningen, som inte träffar det som poliser i dag utstår, faktiskt varje arbetspass i utsatta områden, säger KD:s rättspolitiska talesperson Andreas Carlson som berättar hur flera poliser vittnar om att kvinnliga poliser ofta blir kallade hora och andra könsord varje gång de rör sig i vissa områden.

ANALYS

De gängkriminella och även andra grupper trakasserar polisen genom att bland annat spela in på mobiltelefon när de vägrar att följa polisens order. Istället öser de hemska ord över poliserna och sprider klippen med en slags sjuk stolthet på nätet.

Nya hatmedlen fanns inte på 1970-talet

Syftet tycks vara att öka sin makt genom att visa andra kriminella hur illa de kan behandla poliser. Det är en sjuk företeelse som med 100 % säkerhet inte fanns i samma omfattning på 1970-talet då det inte fanns mobiltelefoner och dagens teknik som möjliggör den digitala spridning av hat mot poliser som tyvärr förekommer i dag.

Det är en sjuk företeelse som skapar en vardag bland Sveriges poliser som är skrämmande att ta del av.

Foto: L. Villasmil

[yop_poll id="832"]