Parti vill införa böter på att kalla poliser hora och andra könsord

2021 10 30

Precis som för 45 år sedan ska det återigen bli straffbart att förolämpa och kasta fula ord mot Sveriges poliser.

Det anser Kristdemokraterna som ni vil återinföra den gamla lagen ”Missfirmelse mot tjänsteman” som gick ut på att motverka hat, förolämpningar och hån mot polisen och andra anställda inom rättsväsendet.

Poliser utstår grovt hat

– Poliser får i dag utstå hat, könsord, bli kallade hora och andra okvädningsord i syfte att förnedra polisen och försvåra polisens arbete, säger KD:s rättspolitiska talesperson Andreas Carlsson till Sveriges Radio.

Förslaget handlar bland annat om att motverka de gängkriminellas systematiska trakasserier och hat mot polisen.

Ingår i gängkriminellas marknadsföring

Det cirkulerar inspelningar på nätet där gängkriminella förnedrar till exempel kvinnliga poliser.

– För att stärka sina egna aktier i den gängkriminella miljön och man spelar in och sprider i stora kretsar. Det är en del i marknadsföringen – ett maktspråk som måste tas ifrån de gängkriminella, säger Andreas Carlson till Ekot.

Drabbas av allt grövre påhopp

Lagen Missfirmelse mot tjänsteman togs bort ur svensk lag 1976.

– Det tog sikte på kränkningar av till exempel poliser. När det togs bort i brottsbalken var en anledningarna att den allmänna bestämmelsen om förolämpning var tillräcklig. Men situationen har eskalerat de senaste åren. Och rättsväsendets anställda blir utsatta för allt grövre påhopp när de är ute och gör sitt jobb enligt Kristdemokraterna som anser att dagens lagstiftning inte räcker till, rapporterar Sveriges Radio.

Kvinnliga poliser kallas hora och könsord

Förslaget ingår i Kristdemokraternas nya kriminalpolitiska program som presenteras den här veckan.

– Vi ser att det finns en lucka i lagstiftningen, som inte träffar det som poliser i dag utstår, faktiskt varje arbetspass i utsatta områden, säger KD:s rättspolitiska talesperson Andreas Carlson som berättar hur flera poliser vittnar om att kvinnliga poliser ofta blir kallade hora och andra könsord varje gång de rör sig i vissa områden.

ANALYS

De gängkriminella och även andra grupper trakasserar polisen genom att bland annat spela in på mobiltelefon när de vägrar att följa polisens order. Istället öser de hemska ord över poliserna och sprider klippen med en slags sjuk stolthet på nätet.

Nya hatmedlen fanns inte på 1970-talet

Syftet tycks vara att öka sin makt genom att visa andra kriminella hur illa de kan behandla poliser. Det är en sjuk företeelse som med 100 % säkerhet inte fanns i samma omfattning på 1970-talet då det inte fanns mobiltelefoner och dagens teknik som möjliggör den digitala spridning av hat mot poliser som tyvärr förekommer i dag.

Det är en sjuk företeelse som skapar en vardag bland Sveriges poliser som är skrämmande att ta del av.

Foto: L. Villasmil

[yop_poll id="832"]

Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 30

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen