Parti vill införa böter på att kalla poliser hora och andra könsord

2021 10 30

Precis som för 45 år sedan ska det återigen bli straffbart att förolämpa och kasta fula ord mot Sveriges poliser.

Det anser Kristdemokraterna som ni vil återinföra den gamla lagen ”Missfirmelse mot tjänsteman” som gick ut på att motverka hat, förolämpningar och hån mot polisen och andra anställda inom rättsväsendet.

Poliser utstår grovt hat

– Poliser får i dag utstå hat, könsord, bli kallade hora och andra okvädningsord i syfte att förnedra polisen och försvåra polisens arbete, säger KD:s rättspolitiska talesperson Andreas Carlsson till Sveriges Radio.

Förslaget handlar bland annat om att motverka de gängkriminellas systematiska trakasserier och hat mot polisen.

Ingår i gängkriminellas marknadsföring

Det cirkulerar inspelningar på nätet där gängkriminella förnedrar till exempel kvinnliga poliser.

– För att stärka sina egna aktier i den gängkriminella miljön och man spelar in och sprider i stora kretsar. Det är en del i marknadsföringen – ett maktspråk som måste tas ifrån de gängkriminella, säger Andreas Carlson till Ekot.

Drabbas av allt grövre påhopp

Lagen Missfirmelse mot tjänsteman togs bort ur svensk lag 1976.

– Det tog sikte på kränkningar av till exempel poliser. När det togs bort i brottsbalken var en anledningarna att den allmänna bestämmelsen om förolämpning var tillräcklig. Men situationen har eskalerat de senaste åren. Och rättsväsendets anställda blir utsatta för allt grövre påhopp när de är ute och gör sitt jobb enligt Kristdemokraterna som anser att dagens lagstiftning inte räcker till, rapporterar Sveriges Radio.

Kvinnliga poliser kallas hora och könsord

Förslaget ingår i Kristdemokraternas nya kriminalpolitiska program som presenteras den här veckan.

– Vi ser att det finns en lucka i lagstiftningen, som inte träffar det som poliser i dag utstår, faktiskt varje arbetspass i utsatta områden, säger KD:s rättspolitiska talesperson Andreas Carlson som berättar hur flera poliser vittnar om att kvinnliga poliser ofta blir kallade hora och andra könsord varje gång de rör sig i vissa områden.

ANALYS

De gängkriminella och även andra grupper trakasserar polisen genom att bland annat spela in på mobiltelefon när de vägrar att följa polisens order. Istället öser de hemska ord över poliserna och sprider klippen med en slags sjuk stolthet på nätet.

Nya hatmedlen fanns inte på 1970-talet

Syftet tycks vara att öka sin makt genom att visa andra kriminella hur illa de kan behandla poliser. Det är en sjuk företeelse som med 100 % säkerhet inte fanns i samma omfattning på 1970-talet då det inte fanns mobiltelefoner och dagens teknik som möjliggör den digitala spridning av hat mot poliser som tyvärr förekommer i dag.

Det är en sjuk företeelse som skapar en vardag bland Sveriges poliser som är skrämmande att ta del av.

Foto: L. Villasmil

[yop_poll id="832"]

Nytt förbud – ska införas på alla pizzerior

2024 09 28

EU sätter ned foten med ett nytt förbud som bland annat påverkar Sveriges pizzerior.

Alla pizzakartonger måste förändras för att möta nya krav.

Det beslutet har nu formellt fattats av EU-kommissionen.

Förbudet gäller en grupp så kallade PFAS-ämnen, ett samlingsnamn för industriellt framställda kemikalier, som bland annat finns i vanliga pizzakartonger.

Ett av ämnena som stoppas kallas för PFHxA, som även hittas i exempelvis kläder och smink.

– Begränsningen kommer att förbjuda försäljning och användning av PFHxA i konsumenttextilier såsom regnjackor, livsmedelsförpackningar såsom pizzakartonger, konsumentblandningar såsom vattentätande sprayer, kosmetika såsom hudvårdsprodukter samt i vissa skumsläckare som för utbildning och testning, utan att kompromissa med säkerheten, bekräftar EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

Giftigt för miljö och hälsa

Skälet till att ämnena förbjuds är på grund av risker för miljö och hälsa. Rester från PFHxA tar nämligen extremt lång tid att brytas ned.

Kemikalieinspektionen i Sverige, som är ett av länderna som drivit på förändringen, välkomnar beslutet.

– Det är ett positivt steg framåt även om vi hade velat gå ännu längre, men det är bra att det händer något, säger Bert-Ove Lund, docent, från myndigheten i en kommentar till Sveriges Radio.

"Vår tids mest problematiska"

Förbudet är följden av flera år av påtryckningar, både från politiken och föreningslivet.

I dag innehåller mängder av livsmedelsförpackningar PFAS, vilket är ett hot mot människors hälsa. Sverige borde driva på EU, och även införa ett nationellt förbud av PFAS kopplat till livsmedel, framhöll exempelvis Karin Lexén från Naturskyddsföreningen i DN 2019.

Regeringen meddelade förra året att man ställde sig bakom EU:s framtagna förslag om att stoppa användning av kemikalierna.

– PFAS är några av vår tids mest problematiska ämnen, och dessa giftiga ämnen sprids tyvärr till människor, djur och övrig natur. Därför tycker jag att det är väldigt positivt att vi nu tar ett steg närmare ett beslut om en EU-harmoniserad begränsning av PFAS, för att skydda människors hälsa och miljön, sade klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i februari 2023.

Tillåts i industrin

Förbudet är dock inte helt omfattande.

Ämnena kommer att vara fortsatt tillåtet inom industrin, till exempel i elbilsbatterier, bränsleceller och halvledare.

Foto: J. Oladujoye

Text: Redaktionen


Swish går ut med varning till användare

2024 09 28

Swish varnar nu alla privatanvändare.

Det rör sig om en skarp uppmaning som betaltjänsten riktar till de privata användarna.

Bedrägerier är alltjämt ett mycket stort problem och nu har Swish fått anledning att informera användare om hur de arbetar.

Detta för att förebygga bedrägerier där personer litar på samtal och sms som tycks komma från Swish, men egentligen inte gör det.

Går ut med varning

Swish går ut med en varning och en skarp uppmaning via sin webbsida.

– Swish kontaktar aldrig privatanvändare via telefon, mejl eller sms. Om du har blivit kontaktad av någon som uppger sig vara från Swish ska du inte svara på smset/mejlet eller fortsätta samtalet. Kontakta sedan polisen, menas det.

Stort problem

Swish har tidigare skickat ut flera liknande varningar och det har även flera andra ledande svenska aktörer gjort.

Biltema och Länsförsäkringar är två som har behövt gå ut och varna kunder för bedragare på senare tid.

Polisen bedömer att bedrägerier fortsatt ökar i Sverige.

Annat bedrägeri

Samtidigt har polisen i bland annat Motala, Boxholm, och andra städer gått ut och varnat för att ungdomar lurar folk med hjälp av Swish.

– Vi har uppmärksammat och fått till oss flera fall av Swish-bedrägerier i vårt område. Det rör sig om fake Swish, det ser ut som man betalar men det går ingen transaktion mellan köpare och säljare, förklarar Polisen Motala på sociala medier.

– Det har varit ungdomar som har försökt sig på det här. I något fall har det lyckats och det är mycket likt förfarandet och utseendet vid en riktig Swish.

Informerar föräldrarna

Motalapolisen fortsätter.

– För er som bedriver någon form av försäljning där ni tar betalt med Swish var extra uppmärksamma. Använd gärna Swish företagsapp om ni har möjlighet, meddelar polisen på Instagram.

– Till er föräldrar vill jag att ni pratar med era barn om att det här är brottsligt och vad det kan få för konsekvenser för ungdomarna om de skulle få för sig att använda sig av fake Swish.

Foto: Swish

Text: Redaktionen