Parti vill höja bensinskatten och minska utsläppen kraftigt

2021 08 30

Miljöpartiet vill höja bensinskatten och förbjuda försäljning av bensin- och dieselbilar tidigare än 2030.

– Det här måste vara en fråga inför valet, säger Märta Stenevi till DN.

I FN:s nya klimatrapport slår ledande forskare runt om i världen fast att klimatförändringarna går snabbare än väntat och ger allt fler extrema värmeböljor, bränder, torka, livsmedelsproblem, extrema översvämningar, stora skador på näringsliv och egendom samt fler dödsfall bland både människor och djur.

För att klara Parisavtalet

Syftet med MP:s förslag är att skärpa klimatmålen så att Sverige är nära nollutsläpp redan 2035. Bakgrunden är att de svenska utsläppen som partierna enats om över blockgränserna och som ska ge Sverige nollutsläpp till 2045 inte räcker för att möta Parisavtalet, uppger DN. MP vill därför att Sverige redan 2035 når ett nettoutsläpp nära noll.

Krävs för klimatet

– Vi har lyssnat till IPCC och vetenskapen. Det är en rejäl skärpning men det krävs för att vi ska klara av att ställa om till ett hållbart klimat, säger MP-ledaren tillika miljö- och klimatminister Per Bolund till DN. MP presenterar flera förslag för att nå dit.

Stopp för fossilbilar

– Vi måste sätta ett stoppdatum för när man inte längre får sälja bilar som är beroende av fossila bränslen. En utredning har föreslagit 2030 men Miljöpartiet vill gärna att det går snabbare än så, säger Per Bolund

Stopp för fossilbränsle

– Vi måste också ha ett stoppdatum för när den sista droppen fossilbränsle får säljas i Sverige. Där finns ett förslag om 2040 men vi vill tidigarelägga det, säger han.

Den andra MP-ledaren Märta Stenevi vill höja kostnaden för att förorena Sveriges natur och miljö.

Ger gröna uppfinningar

– En höjd koldioxidskatt kommer att vara nödvändigt för att vi ska få till omställningen. Det är då innovationerna kommer, säger hon.

Partiet föreslår även att en koldioxidbudget införs med syfte att Sverige ska klara Parisavtalet.

ANALYS

MP gör nu sina nya klimatkrav till valfrågor inför valet 2022. Partiet skärper därmed tonen i klimatfrågan och på sätt och vis är detta en del av starten på partiets valkampanj.

MP vinner på att lägga mer fokus på klimatfrågan och mindre på flyktingfrågan inför valet. Samtidigt är höjningar av bensinskatten alltid en het fråga vilket kan ge MP kritik men det sätter även partiet mer i fokus. Sannolikt utgår MP ifrån att de som är mest kritiska till höjd koldioxidskatt ändå inte är potentiella MP-väljare. Och det är en korrekt kalkyl.

Foto: C. LeBoutillier

[yop_poll id="529"]

Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen