Parti vill höja bensinskatten och minska utsläppen kraftigt

2021 08 30

Miljöpartiet vill höja bensinskatten och förbjuda försäljning av bensin- och dieselbilar tidigare än 2030.

– Det här måste vara en fråga inför valet, säger Märta Stenevi till DN.

I FN:s nya klimatrapport slår ledande forskare runt om i världen fast att klimatförändringarna går snabbare än väntat och ger allt fler extrema värmeböljor, bränder, torka, livsmedelsproblem, extrema översvämningar, stora skador på näringsliv och egendom samt fler dödsfall bland både människor och djur.

För att klara Parisavtalet

Syftet med MP:s förslag är att skärpa klimatmålen så att Sverige är nära nollutsläpp redan 2035. Bakgrunden är att de svenska utsläppen som partierna enats om över blockgränserna och som ska ge Sverige nollutsläpp till 2045 inte räcker för att möta Parisavtalet, uppger DN. MP vill därför att Sverige redan 2035 når ett nettoutsläpp nära noll.

Krävs för klimatet

– Vi har lyssnat till IPCC och vetenskapen. Det är en rejäl skärpning men det krävs för att vi ska klara av att ställa om till ett hållbart klimat, säger MP-ledaren tillika miljö- och klimatminister Per Bolund till DN. MP presenterar flera förslag för att nå dit.

Stopp för fossilbilar

– Vi måste sätta ett stoppdatum för när man inte längre får sälja bilar som är beroende av fossila bränslen. En utredning har föreslagit 2030 men Miljöpartiet vill gärna att det går snabbare än så, säger Per Bolund

Stopp för fossilbränsle

– Vi måste också ha ett stoppdatum för när den sista droppen fossilbränsle får säljas i Sverige. Där finns ett förslag om 2040 men vi vill tidigarelägga det, säger han.

Den andra MP-ledaren Märta Stenevi vill höja kostnaden för att förorena Sveriges natur och miljö.

Ger gröna uppfinningar

– En höjd koldioxidskatt kommer att vara nödvändigt för att vi ska få till omställningen. Det är då innovationerna kommer, säger hon.

Partiet föreslår även att en koldioxidbudget införs med syfte att Sverige ska klara Parisavtalet.

ANALYS

MP gör nu sina nya klimatkrav till valfrågor inför valet 2022. Partiet skärper därmed tonen i klimatfrågan och på sätt och vis är detta en del av starten på partiets valkampanj.

MP vinner på att lägga mer fokus på klimatfrågan och mindre på flyktingfrågan inför valet. Samtidigt är höjningar av bensinskatten alltid en het fråga vilket kan ge MP kritik men det sätter även partiet mer i fokus. Sannolikt utgår MP ifrån att de som är mest kritiska till höjd koldioxidskatt ändå inte är potentiella MP-väljare. Och det är en korrekt kalkyl.

Foto: C. LeBoutillier

[yop_poll id="529"]