Parti riktar skarp uppmaning till Benjamin Ingrosso – ”hur tänker du?”

2024 12 13

Liberalerna rasar mot Benjamin Ingrosso, och riktar en skarp uppmaning till den populära artisten.

Benjamin Ingrosso är en av Sveriges mest populära artister.

Men de senaste dagarna har han utsatts för massiv kritik.

Anledningen är att han samarbetar med varumärket Marabous ägare Mondelez, som till skillnad från många andra företag har valt att ha kvar sin verksamhet i Putins Ryssland efter invasionen av Ukraina.

– Benjamin Ingrosso, hur tänker du när du gör reklam för Marabou? Ett företag som har valt att stanna kvar i Ryssland och bidra till Putins krigskassa, säger Liberalernas Europaparlamentariker Karin Karlsbro i en video på Instagram.

Nu riktar partiet en uppmaning direkt till Benjamin Ingrosso.

”Du bidrar till att Putin kan hålla på”

Benjamin Ingrosso har spelat in musikvideon ”Back to You” i samarbete med Marabou. Detta alltså trots den massiva kritiken mot att Marabou har kvar sin verksamhet i Putins Ryssland.

Europaparlamentarikern Karin Karlsbro (L) är starkt kritisk.

– Det vänder sig i magen när jag tänker på det, säger hon i videon på Instagram, där hon riktar sig direkt till Ingrosso.

– Just nu står jag på centralstationen i Kyiv efter att ha varit här på en på en jobbresa några dagar. Ikväll har flyglarmet gått gång på gång, och det är fruktansvärt obehagligt när man inte vet om en drönare kommer att slå ner där man själv befinner sig eller inte, säger L-politikern.

– Med din reklamfilm så bidrar ju du till att Putin kan hålla på så här. Har inte du tänkt på det? tillägger hon.

Uppmanas följa med – till Ukraina

Därför uppmanar hon nu Benjamin Ingrosso att följa med nästa gång hon åker till Ukraina.

– Jag undrar om du vill följa med mig nästa gång jag åker till Ukraina, för att uppleva på plats hur Ukrainas befolkning lider av Putins krig och hur din reklam också bidrar till att finansiera det. Är du med på det? frågar Karin Karlsbro i videon på Instagram.

Benjamin Ingrosso har även fått kritik från flera andra debattörer.

I en debattartikel i tidningen Resumé påpekar PR-strategen Edit Künstlicher att artisten Zara Larsson tvingades avbryta sitt samarbete med kinesiska Huawei efter massiv kritik.

– Nu blir det spännande att se om samma moraliska regler gäller för manliga nationalklenoder som för kvinnliga. Kommer Benjamin Ingrossos publik att acceptera hans deal med Mondelez? frågar sig Edit Künstlicher i debattartikeln.

Marabou, som beskriver sig som ”exklusiv partner” till Ingrossos musikvideo ”Back to You”, är däremot väldigt nöjda med samarbetet.

– För oss är det här en hyllning till tradition, nostalgi och de små ögonblicken som gör livet lite bättre, säger Helena Arver, varumärkeschef Marabou, i ett uttalande.

Foto: Popdrommen, Wikipedia

Text: Redaktionen


MASSIV HACKERATTACK: Svenskar uppmanas byta lösenord

2025 03 26

Flera svenska företag påverkas av ett omfattande cyberangrepp.

Detta efter att mjukvaruföretaget Oracle, som har tusentals kunder, blivit hackat.

Flera svenska sajter är drabbade.

Omkring 160 000 bolag påverkas, rapporterar Aftonbladet.

Det rör sig bland annat om följande aktörer:

- Ica

- Tele2

- Apoteket

- Skatteverket

- ATG

Uppmaning: Byt lösenord

Säkerhetsexperten David Jacoby uppmanar berörda kunder att byta lösenord.

– Det är oklart vilken information som har läckt ut, men är man kund hos någon drabbad bör man byta lösenord. Ett intrång leder alltid till fler intrång, säger han till tidningen.

Fakta Oracle

- Ett av världens största mjukvaruföretag

- Levererar tjänster till miljontals bolag i USA, Europa, Asien och Stillahavsområdet

- 160 000 anställda

- Omsättningen uppgick till 53 miljarder dollar under 2024

Källa: Oracle

Foto: J. Schnobrich

Text: Redaktionen


Ny skatt på väg – ”2 160 kronor om året”

2025 03 25

Skattebetalarna ska bidra till ny kärnkraft i Sverige.

Det föreslår en statlig utredning som regeringen har tillsatt.

Enligt utredning ska kraftbolag som investerar i ny kärnkraft erbjudas ett garanterat elpris på 80 öre/kWh i över 40 år. Om elpriset är lägre än så, ska mellanskillnaden täckas av staten genom en ny elskatt. 

Enligt elbolaget Nordic Green Energy kan det innebära en ökad kostnad med 2 160 kronor om året för villaägare. En summa som många inte är beredda att betala. Hela 85 procent av Sveriges villaägare är inte beredda att stå för kostnaden, framhåller Nordic Green Energy med hänvisning till en ny Sifo-undersökning.

Enligt undersökningen kan villaägare i genomsnitt tänka sig att betala upp till 1 134 kronor om året för mer kärnkraft. Alltså betydligt mindre än 2 160 kronor om året.

– Att en så stor majoritet inte är villig att betala vad kärnkraften kostar visar på ett tydligt behov av att se över alternativa lösningar. Vi kan inte låsa oss vid kärnkraft som den enda vägen framåt, särskilt när det är en investering som kommer att belasta svenska hushålls plånböcker under många år framöver, säger Lars Jungerth, affärsområdeschef konsument på Nordic Green Energy.

– För att säkerställa att elen blir både hållbar och prisvärd måste vi parallellt satsa på teknisk utveckling och snabbare utbyggnad av förnybara energikällor, så att vi kan minska vårt fossilberoende.

Ebba Busch: Stora risken är att inte göra något

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) har försvarat finansieringsmodellen.

– Den stora risken är att inte göra den här investeringen, har hon sagt i SVT:s Aktuellt.

Här är finansieringsplanen

Regeringens finansieringsplan för ny kärnkraft kan sammanfattas i tre delar:

Statlig lånefinansiering Statliga lån med låg ränta för byggkostnader ställs ut av Riksgäldskontoret för att finansiera investeringar i ny kärnkraft. Staten kommer stå för 75 procent eller 300 miljarder kronor av investeringen. Räntan på de statliga lånen höjs successivt under driftsfasen för att ge incitament att ersätta de statliga lånen med marknadsfinansiering.

Prissäkringsavtal Ett prissäkringsavtal upprättas mellan staten och kärnkraftsproducenten. Kraftbolagen garanteras ett elpris på 80 öre/kWh i över 40 år. För perioder då marknadspriset på el är lägre än det avtalade lösenpriset uppstår en kostnad för staten, som finansieras med en ny skatt på elkunderna. I de fall marknadspriset är högre än lösenpriset kommer staten att erhålla intäkter från differenskontraktet som kan föras vidare till elkonsumenten.

Risk- och vinstdelning Den tredje komponenten är en risk- och vinstdelningsmekanism som ger projektägaren en lägsta avkastning på sin investering. När reaktorn tas i drift delas projektets vinster i de bästa utfallen med staten och elkonsumenterna.        

LÄS MER HÄR: CHOCKHÖJNING: Bortglömd skatt har ökat med 100 procent | Ekonomibladet

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Henrik Nyström Regeringskansliet

Text: Redaktionen