JUST NU: Socialdemokraterna anklagas för nazistisk ”häxjakt”

2022 05 12

Partiet Nyans toppkandidat i Malmö, Anwaar al-Saleh, trappar upp retoriken mot Socialdemokraterna. 

Anwaar al-Saleh siktar bland annat in sig på en omtalad situation på kommunala Sorgenfriskolan i Malmö, där Socialdemokraterna styr, där stökiga elever placerades på vinden.

– Varför får S-kommunernas kommunala problemskolor vara kvar medan partiet bedriver en häxjakt mot muslimska friskolor med toppbetyg? frågar Anwaar al Saleh i en debattartikel i Expressen.

Svarade på SSU

Bakgrunden till anklagelserna är en tidigare debattartikel av SSU:s förbundssekreterare Diyar Cicek, som menade att Nyans påstående om att de vill värna minoritetsgrupper egentligen handlar om motsatsen.

– Deras prat om att värna minoritetsgrupper döljer vad partiet egentligen vill, vilket är att få fäste för politik byggd på etnicitet. Nyans politik är populistisk och ironiskt nog, helt utan nyanser, framhäver Diyar Cicek.

Refererar till ministerns Hitlerhälsning

Som svar hävdar Anwaar al-Saleh att Socialdemokraterna består av nazister och har en nazistisk historia. Han refererar bland annat till en bild på civilminister Ida Karkainen (S) där hon uppges göra Hitlerhälsning vid 15 års ålder.

– Ett parti som haft nazister på sina bänkar i riksdagen och förhandlat med Nazityskland en gång i tiden. Ska vi prata om partiernas historia, så går Socialdemokraternas historia inte att jämföra med Partiet Nyans.

Justitieministern varnar

Justitieminister Morgan Johansson (S) varnade för Partiet Nyans i en intervju förra veckan. 

– Det verkar vara ett parti som vill splittra och slå in en kil mellan muslimer och övriga samhället. Det är extremt farligt, säger han till Expressen.

Uppmärksammade uttalanden

Nyans försöker locka muslimska väljare i utsatta områden och har fått relativt stor uppmärksamhet efter påskhelgens våldsamma upplopp.

Partiledaren Mikail Yüksel har bland annat krävt att samtliga polischefer som beviljade den högerextreme politikern Rasmus Paludan tillstånd att bränna koraner omedelbart måste få sparken.

”Bör omedelbart avskedas”

– Samtliga polischefer som gett Paludan tillstånd bör omedelbart avskedas. Att Paludan nekas tillstånd i vissa kommuner samtidigt som han får godkänt i andra, väcker tankar hos mig, skrev han på Twitter och tillade:

– Har Paludan lättare att få tillstånd i kommuner vars polischefer är mer högerorienterade?

Koppling till högerextrem grupp

Mikail Yüksel uteslöts från Centerpartiet 2018 efter avslöjanden om hans kopplingar till den högerextrema organisationen Grå vargarna.

Under 2013 planerade han själv att starta upp en svensk undergren till det ultranationalistiska turkiska partiet. En plan som han sedan inte gick vidare med.

Foto: Partiet Nyans resp Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen