JUST NU: Socialdemokraterna anklagas för nazistisk ”häxjakt”

2022 05 12

Partiet Nyans toppkandidat i Malmö, Anwaar al-Saleh, trappar upp retoriken mot Socialdemokraterna. 

Anwaar al-Saleh siktar bland annat in sig på en omtalad situation på kommunala Sorgenfriskolan i Malmö, där Socialdemokraterna styr, där stökiga elever placerades på vinden.

– Varför får S-kommunernas kommunala problemskolor vara kvar medan partiet bedriver en häxjakt mot muslimska friskolor med toppbetyg? frågar Anwaar al Saleh i en debattartikel i Expressen.

Svarade på SSU

Bakgrunden till anklagelserna är en tidigare debattartikel av SSU:s förbundssekreterare Diyar Cicek, som menade att Nyans påstående om att de vill värna minoritetsgrupper egentligen handlar om motsatsen.

– Deras prat om att värna minoritetsgrupper döljer vad partiet egentligen vill, vilket är att få fäste för politik byggd på etnicitet. Nyans politik är populistisk och ironiskt nog, helt utan nyanser, framhäver Diyar Cicek.

Refererar till ministerns Hitlerhälsning

Som svar hävdar Anwaar al-Saleh att Socialdemokraterna består av nazister och har en nazistisk historia. Han refererar bland annat till en bild på civilminister Ida Karkainen (S) där hon uppges göra Hitlerhälsning vid 15 års ålder.

– Ett parti som haft nazister på sina bänkar i riksdagen och förhandlat med Nazityskland en gång i tiden. Ska vi prata om partiernas historia, så går Socialdemokraternas historia inte att jämföra med Partiet Nyans.

Justitieministern varnar

Justitieminister Morgan Johansson (S) varnade för Partiet Nyans i en intervju förra veckan. 

– Det verkar vara ett parti som vill splittra och slå in en kil mellan muslimer och övriga samhället. Det är extremt farligt, säger han till Expressen.

Uppmärksammade uttalanden

Nyans försöker locka muslimska väljare i utsatta områden och har fått relativt stor uppmärksamhet efter påskhelgens våldsamma upplopp.

Partiledaren Mikail Yüksel har bland annat krävt att samtliga polischefer som beviljade den högerextreme politikern Rasmus Paludan tillstånd att bränna koraner omedelbart måste få sparken.

”Bör omedelbart avskedas”

– Samtliga polischefer som gett Paludan tillstånd bör omedelbart avskedas. Att Paludan nekas tillstånd i vissa kommuner samtidigt som han får godkänt i andra, väcker tankar hos mig, skrev han på Twitter och tillade:

– Har Paludan lättare att få tillstånd i kommuner vars polischefer är mer högerorienterade?

Koppling till högerextrem grupp

Mikail Yüksel uteslöts från Centerpartiet 2018 efter avslöjanden om hans kopplingar till den högerextrema organisationen Grå vargarna.

Under 2013 planerade han själv att starta upp en svensk undergren till det ultranationalistiska turkiska partiet. En plan som han sedan inte gick vidare med.

Foto: Partiet Nyans resp Regeringskansliet

Text: Redaktionen