JUST NU: Paraden i Moldavien vittnar om ryskt stöd

2022 05 09

Årsdagen av Sovjetunionens seger över Nazityskland i andra världskriget har firats med pompa och ståt i Ryssland.

I Ukrainas grannland Moldavien stämde en stor skara in i den ryska segerkören.

Tusentals människor deltog i segerparaden i landets huvudstad Chisinau, rapporterar Sky News.

Tecken på stort rysk stöd

Nyhetskanalens reportrar, som bevakade paraden, berättar att personer tog med sig inramade foton på familjemedlemmar som stred mot nazisterna i andra världskriget.

Men utöver hyllningar till stupade släktingar präglades även firandet av Sovjetnostalgi och en stor sympati för dagens Ryssland.

Förbjudet tecken användes

Flaggor med hammaren och skäran vajade längst paraden. Något som är tillåtet.

Moldaviens regering har dock förbjudit ryska St Georgeband. De orangea och svarta banden är en viktig symbol inom den ryska armén. Den moldaviska regeringen förbjöd användandet av banden i landet eftersom ”de legitimerar och stöder en rysk aggression mot Ukraina”.  

Hundratals bar symbolen

Trots förbudet bar hundratals personer bandet och klädde sig i orangea och svarta kläder, rapporterar Sky News.  

Moldavisk polis hade tidigare uttryckt att de skulle arrestera personer som poserade med St Georgebandet, men några arresteringar skedde inte under firandet, uppger tv-kanalens reportrar. 

Parlamentsledamöter bar bandet

Moldaviska politiker som tågade i paraden bar bandet. Flera parlamentsledamöter från socialistiska och kommunistiska partier marscherade längst fram i paraden med den ryska militärsymbolen runt armen.

En ledamot som Sky News pratade med rättfärdigade Rysslands invasion. En annan konstaterade att landet behöver denazifieras och att Europa alltid är säkrare om Ryssland är starkt.

Endast en timme från utbrytarregionen

Stödet för Rysslands krig under firandet är viktigt att notera eftersom utbrytarregionen Transnistrien ligger endast en timmes bilresa bort från spektaklet. Utbrytarregionen styrs av ryska separatister och det finns en växande oro för att Ryssland planerar att upprätta en landkorridor till regionen från ockuperade områden i södra Ukraina.   

Om det skulle inträffa skulle Moldavien riskera att bli nästa land som står på tur för den ryska aggressionen.  

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen