Panik när simmare dödades av vithaj bara 50 meter från stranden

2021 11 14

En erfaren 57-årig simmare tros ha dödats av en nästan 5 meter lång vithaj i Australien.

Folk på stranden såg när den 57-åriga pappan drogs ned under ytan av hajen som anföll bara 50 meter från stranden rapporterar australiska medier.

Skräckslaget vittne

– Jag såg hur mannen kämpade i vattnet och sedan blev det tumultartat när en liten båt kom för att hjälpa honom och det var det sista vi såg av honom, säger ett skräckslaget vittne som stod på stranden till The West Australian.

Offret var en erfaren simmare som ofta besökte Fremantle Beach utanför Perth i sydvästra Australien där hajattacken ägde rum.

Familjen såg allt från stranden

Myndigheterna letade efter mannen hela lördagen men kunde inte finna honom varpå misstankarna om att han dödats av hajen stärktes. Det är i så fall den första dödliga hajattacken i Perth på fem år.

Offrets fru och barn befann sig på stranden när maken attackerades och det var stor rädsla och chock på stranden.

Varningslarmet ljöd på stranden

– Den var stor och såg ut som en vithaj. Efter attacken såg man hur den vände ut mot havet igen och vi såg fenan, säger ett vittne till The West Australian.

I samband med hajattacken så startade man varningslarmet på stranden och strax innan var området fullt av surfare och andra samtidigt som familjer kom för att inleda en solig lördag vid den populära stranden.

Rusade ut ur vattnet i panik

Mannen var bara en liten bit från strandkanten när hajen dök upp, cirka 50 meter bedömer vittnen.

Kaiden Boult, 16 år, är ett av vittnena som precis hade surfat i vattnet när en pojk kom rusande.

– Han skrek åt oss att lämna vattnet för att det hade varit en hajattack, säger Kaiden.

– Vi begav oss ut på klipporna och tittade ut och då såg vi en jättestor haj, säger han. Folk rusade upp ur vattnet i panik.

– Sen kom det poliser och läkare från alla möjliga håll och de spärrade av precis som vid en brottsplats.

Flera stränder stängdes av

Flera andra stränder i området stängde inom kort vilket påminde befolkningen om en händelse för 21 år sedan då en liknande hajattack inträffade i Perth.

2016 dödades två personer av vithajar i Perth och lördagens händelse väcker flera obehagliga minnen bland stadens invånare.

Foto: G. Schömbs