JUST NU: Över 3 000 delfiner döda på grund av Rysslands diktator

2022 06 25

Det är inte bara tusentals människor som mördas av Vladimir Putins brutala anfallskrig mot Ukraina.

Även många djur har dödats och det gäller allt från husdjur som hundar och katter till vilda djur i skogen som dödats i bombningar och ryska våldsdåd.

Putinregimens soldater

Nu kommer även besked om att över 3 000 delfiner har förlorat livet som en direkt följd av den ryska arméns framfart och härjningar i Ukraina rapporterar The Guardian och Nexta.

Putinregimens soldater orsakar ond bråd död både till land och till havs.

Krigsfartygens sonarsystem

Ukrainska forskare och vetenskapsmän vid nationalparken Tuzlovsky Lymanzonen i Svarta Havet konstaterar att flera tusen delfiner har dödats i samband med de ryska anfallen mot Ukraina vid Svarta Havets kust.

Delfinerna har bland annat dödats i explosioner men även på grund av svält som orsakats av de ryska fartygens sonarsystem.

 Sonarsystemen är en slags ljudfortplantningssystem som används av krigsfartygen när de navigerar och letar efter andra farkoster i vattnet.

Delfiner bränns till döds

Sonarsystemen har gjort det svårt för delfinerna att hitta föda. Men många delfiner har också dödats av ryska militärens explosioner.

– Brända och skadade delfiner har spolats upp på stränder inte bara i Ukraina utan även i Bulgarien, Turkiet, Ryssland, Georgien, Rumänien och Moldavien, rapporterar ukrainska medier.

Delfinerna visar tydliga spår av brännmärken som bedöms ha orsakats av både bomber och minor.

Delfiners ögon och fenor sprängs

Marinforskaren Ivan Rusev har studerat den ryska arméns mycket negativa påverkan på havslivet i

Svarta Havet i över tre månader och han har lagt upp många bilder av dödade delfiner på sin Facebooksida.

– Delfinerna har krigsskador både på sina ryggar och fenor inklusive förlorat skinn, fenor och ögon, rapporterar Ivan Rusev.

Plågsam död

– En del har också drabbats av invärtes skador, uppger han på Facebook.

En del delfiner har dödats av bomber och minor och andra dör en långsam och plågsam död då sonarsystemen bland annat gör dem blinda och även leder till att de blir utmärglade på grund av brist på mat förklarar forskarna. 

Många delfiner svälter ihjäl.

Mord på försvarslösa djur

Han riktar skarp kritik mot Rysslands brutala framfart i Svarta Havet.

– Ryska flottan är skyldig till mord på försvarslösa djur, betonar Ivan Rusev.

Massdöden av fiskar skadar inte bara den marina biologin utan förgiftar även vattnet med infektioner som sprids från de förmultnande djuren, rapporterar Republic World.

Fåglar störs av kraftigt oljud

Även fågellivet i Svarta Havet har drabbats hårt och bland annat har fåglar svårt att hantera det höga ljudet som alla bomber orsakar.

– På grund av bombningarna nära lagunerna har antalet flyttfåglar som Dalmatiska pelikaner och skärfläckor minskat kraftigt. Det handlar om en minskning från upp till 1 500 fåglar till 300, enligt Ivan Rusev.

Kris för biologisk mångfald

Turkiska Marina Forskningsinstitutet poängterar att det ryska invasionskriget dessutom är en kris för den biologiska mångfalden. Oljeutsläpp från krigsfartygen har till exempel lett till stor förstörelse av de utrotningshotade röda algerna.

Foto: Ivan Rusev

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen