Över 100 har insjuknat – kopplas till restauranger och butiker
2024 12 30
105 personer har insjuknat i Helsingfors.
Över 100 personer i den finska huvudstaden har på sistone blivit matförgiftade.
Sjukdomsfallen kopplas till konsumtion av ostron.
Det framhåller Helsingfors stad.
Sjuka av ostron
Helsingfors stads enhet för livsmedelssäkerhet har kännedom om 105 personer som har uppgett att de har insjuknat efter att ha ätit ostron.
– Sjukdomsfallen är kopplade till holländska, franska, irländska och spanska ostron, menas det.
Restauranger och butiker
Det finns enligt Helsingfors stad kännedom om 19 restauranger eller butiker som är förknippade med sjukdomsfall.
Resultaten av ostronproverna har färdigställts och i vissa prover har norovirus konstaterats och även i patientprover har norovirus konstaterats.
– Helsingfors miljötjänster har kontaktats av många personer som har ätit ostron. Nu har inga fler sjukdomsfall rapporterats, epidemin verkar med andra ord vara över.
“Är en risk”
Helsingfors stad förklarar vidare att det finns en risk i att konsumera ostron.
– Ostronrelaterade matförgiftningar utreds årligen. Det är alltid en risk att äta ostron även om inte alla ostron är kontaminerade.
– Ostron silar i sig norovirus när de lever i vatten som kontaminerats med människoavföring. En snabb upphettning förstör inte nödvändigtvis noroviruset. Viruset förstörs när livsmedlet värms upp i +90 °C i två minuter.
Svårt att upptäcka
Helsingfors stad fortsätter.
– Restauranger har ingen möjlighet att upptäcka norovirus i ostron. Den som äter ostron som har kontaminerats med norovirus kan insjukna. Viruset sprids också lätt i familjer och andra kontakter.
Både i Sverige och i andra europeiska länder är norovirus den vanligaste orsaken till att människor blir matförgiftade av musslor och ostron.
Noroviruset är det virus som orsakar vinterkräksjuka. Viruset dör dock vid kraftig upphettning som till exempel kokning.
– Att äta råa ostron eller musslor innebär därför en större risk att bli sjuk än om du äter dem upphettade, förklarar Livsmedelsverket.
Foto: K. Howard
Text. Redaktionen