Oväntat ras på oljepriset
2022 11 28
Oljepriset genomgår just nu ett stort oförutsett prisras.
Anledningen är de stora protesterna mot covidrestriktioner som för närvarande pågår i Kina, rapporterar Bloomberg.
Samma land som är världens största importör av olja.
– Aktierna sjönk medan dollarn och statsobligationer steg när växande oro i Kina över covidrestriktioner fick en rysning på globala marknaderna, framhåller tidningen.
Lägsta priset på ett år
På morgonen idag kostade ett fat Nordsjöolja 81,47 dollar sett ur ett världsmarknadsperspektiv – en minskning med flera procent.
Ännu billigare är just nu USA-oljan (WT) som samtidigt kostar 74 dollar.
Inte sedan december 2021 har priset varit så lågt.
Så påverkas svenskt drivmedel
För den som hoppas att prissänkningarna på olja ska spilla över på minskade priser på drivmedel även för privatkunder får dock vänta lite till, rapporterar Aftonbladet.
Det har förvisso skett en minskning även på drivmedelspriserna under morgonen, men det rekommenderade riktpriset på 95-oktanig bensin har enbart sjunkit med 10 öre och ligger nu på 19,39 kronor per liter.
För diesel är sänkningen större och ligger nu på 24,27 kronor litern, en minskning med 25 öre, skriver tidningen.
Omfattande demonstrationer
Tusentals demonstranter i städer över hela Kina har under helgen och på måndagen demonstrerat mot de hårda covidrestriktionerna i landet.
Medan protesterna skapat stora rubriker i internationella medier är det dock tyst i statliga medier på hemmaplan.
Istället beskyller man västmedia för att sprida missnöje med Kinas covidstrategi.
– Vissa krafter i väst tenderar att bortse från de ansträngningar och prestationer som Kina har gjort för att tygla viruset, samtidigt som bristerna kartläggs för att provocera fram konfrontationer och röra upp kaos på kinesisk mark, framhålls i en opinionstext i regimvänliga Global Times.
Flyttar tillgångar
Många investerare kommer nu sannolikt att flytta sina tillgångar till säkrare hamnar som exempelvis dollarn, skriver Bloomberg.
Åtminstone till dess att världen har fått se hur Peking ska hantera den uppkomna situationen med ökad social oro och tuffa tag från den kinesiska regeringen.
Foto: E. Mclean
Text: Redaktionen