Oväntat besked om elpriset – har aldrig tidigare hänt
2025 04 29
Historiska elpriser kan bli fallet under de kommande två månaderna.
Det förutspås i elbolaget Bixias senaste prognos som släpps på tisdagen.
Ovanligt överskott
Rapporten visar att antalet timmar med negativa elpriser kan “bli fler än någonsin” under maj och juni.
Detta samtidigt som ett snittpris på 20 öre per kilowattimme förväntas – ett pris som är 40 procent lägre än motsvarande period förra året.
Förklaringen är ett ovanligt stort överskott i vattenmagasinet. Omständigheter som alltså inte hör till det normala.
– Priserna fram till midsommar ser ut att bli mycket låga. När det är så extremt mycket vatten i magasinen kan inte vattenproducenterna hålla tillbaka utan måste släppa ut vatten i systemet och producera el. När utbudet stiger mer än vad efterfrågan faller så sjunker helt enkelt priset, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia, i en kommentar.
Vindkraft bidrar
I slutet av april ligger vattenöverskottet på tolv terawattimmar. Vid samma tidpunkt 2024 låg underskottet på blott två terawattimmar.
Mer vindkraft i elsystemet och stärkt produktionsvolym är också förklaringar till att elpriset sjunker.
Under maj månad väntar sig Bixia ett snittpris på 22 öre och därefter 18 öre per kilowattimme i juni. Förra året låg priserna under samma månad på 32 respektive 34 öre per kilowattimme.
LÄS MER: Tungt besked för ett elområde
Goda nyheter för kunder med timpris
Vad som också utmärker sig är att norra Sverige har fått ta del av en kraftig ökning av antalet timmar med negativa elpriser, vilket sker när ett överflöd av el uppstår på marknaden och producenterna måste sälja “till vilket pris som helst för att bli av med den”, skriver Bixia.
Störst är ökningen i norra Mellansverige som haft 283 timmar med minuspriser i år, vilket kan jämföras med 86 timmar under hela fjolåret.
För södra Sverige är nivån mer eller mindre likadan som förra året.
– Negativa elpriser kan vara positiva för konsumenter med timprisavtal som kan styra sin förbrukning. Men för producenterna blir det svårare att ta betalt för sin el, vilket minskar incitamenten att investera i förnybar produktion, säger Johan Sigvardsson.
LÄS MER: Jättemånga elavtal ändras – hushållen lär bli besvikna
Foto: D. MacKay
Text: Redaktionen