Oväntat besked från väljare – öppnar för nytt regeringsalternativ
2025 02 16
Svenska väljare öppnar för ett nytt och oväntat regeringsalternativ.
2026 är det riksdagsval i Sverige, och de flesta räknar nog med att två regeringsalternativ kommer att stå mot varandra; Tidöpartierna står för det ena alternativet, och vänsterblocket med Magdalena Andersson (S) i spetsen står för det andra.
Men nu öppnar en stor väljargrupp för ett tredje alternativ, enligt en ny undersökning.
Öppnar för oväntat samarbete
Moderaterna är det parti som leder den nuvarande regeringen, med Ulf Kristersson (M) som statsminister och i samarbete med Tidöpartierna.
Men oväntat många M-väljare kan tänka sig ett helt annat regeringsalternativ, rapporterar SvD.
En ny undersökning som tidningen gjort tillsammans med Demoskop, visar att hela 45 procent av M-väljarna kan tänka sig en M/S-regering.
Demoskop menar att det är överraskande att nästan varannan M-väljare ställer sig positiv till hypotesen att M kan bilda regering med S.
– Jag tror att en del av de här väljarna tänker i termer av stabilitet. Men jag har svårt att tro att S och M skulle gå till val på att bilda regering tillsammans, säger Demoskops opinionschef Johan Martinsson till tidningen.
Samarbetar ofta kommunalt
S-väljare är inte riktigt lika positiva till idén om att bilda en M/S-regeringen, enligt undersökningen. 40 procent av S-väljarna är positiva till hypotesen.
Totalt sett bland samtliga partiers väljare är 33 procent mycket eller ganska positiva till en regeringen bestående av S och M, visar Demoskops undersökning.
I dagsläget är det emellertid inte särskilt troligt att M och S är intresserade av att bilda regering ihop.
Samarbete mellan S och M blir dock allt vanligare på kommunal nivå, vilket Dagens Samhälle har rapporterat.
Antalet styren med S och M är rekordmånga. En kartläggning som gjordes i slutet av förra året visade att S och M ingår tillsammans i styret i 57 kommuner.
I 20 av dessa kommuner styr de båda partierna ensamma, enligt tidningen.
Tanken att M och S även ska bilda regering ihop har ibland lyfts fram, bland annat av tidigare finansministern Anders Borg (M). Idén har dock även avfärdats kraftfullt från båda sidor, och i dagsläget tycks de båda partierna vara helt inställda på att leda varsitt block i politiken – åtminstone på nationell nivå.
Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet
Text: Redaktionen