Oväntat besked från väljare – öppnar för nytt regeringsalternativ

2025 02 16

Svenska väljare öppnar för ett nytt och oväntat regeringsalternativ.

2026 är det riksdagsval i Sverige, och de flesta räknar nog med att två regeringsalternativ kommer att stå mot varandra; Tidöpartierna står för det ena alternativet, och vänsterblocket med Magdalena Andersson (S) i spetsen står för det andra.

Men nu öppnar en stor väljargrupp för ett tredje alternativ, enligt en ny undersökning.

Öppnar för oväntat samarbete

Moderaterna är det parti som leder den nuvarande regeringen, med Ulf Kristersson (M) som statsminister och i samarbete med Tidöpartierna.

Men oväntat många M-väljare kan tänka sig ett helt annat regeringsalternativ, rapporterar SvD.

En ny undersökning som tidningen gjort tillsammans med Demoskop, visar att hela 45 procent av M-väljarna kan tänka sig en M/S-regering.

Demoskop menar att det är överraskande att nästan varannan M-väljare ställer sig positiv till hypotesen att M kan bilda regering med S.

– Jag tror att en del av de här väljarna tänker i termer av stabilitet. Men jag har svårt att tro att S och M skulle gå till val på att bilda regering tillsammans, säger Demoskops opinionschef Johan Martinsson till tidningen.

Samarbetar ofta kommunalt

S-väljare är inte riktigt lika positiva till idén om att bilda en M/S-regeringen, enligt undersökningen. 40 procent av S-väljarna är positiva till hypotesen.

Totalt sett bland samtliga partiers väljare är 33 procent mycket eller ganska positiva till en regeringen bestående av S och M, visar Demoskops undersökning.

I dagsläget är det emellertid inte särskilt troligt att M och S är intresserade av att bilda regering ihop.

Samarbete mellan S och M blir dock allt vanligare på kommunal nivå, vilket Dagens Samhälle har rapporterat.

Antalet styren med S och M är rekordmånga. En kartläggning som gjordes i slutet av förra året visade att S och M ingår tillsammans i styret i 57 kommuner.

I 20 av dessa kommuner styr de båda partierna ensamma, enligt tidningen.

Tanken att M och S även ska bilda regering ihop har ibland lyfts fram, bland annat av tidigare finansministern Anders Borg (M). Idén har dock även avfärdats kraftfullt från båda sidor, och i dagsläget tycks de båda partierna vara helt inställda på att leda varsitt block i politiken – åtminstone på nationell nivå.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Bakslag för Elon Musk – “Vi förkastar hans försök”

2025 02 16

Elon Musks jättebud nekas officiellt.

En grupp investerare ledda av Elon Musk har försökt köpa Chat GPT-ägaren Open AI för 97,4 miljarder dollar, motsvarande drygt 1 000 miljarder kronor.

Nu kommer besked om att Musk får avslag - detta då Open AI:s styrelse tydligt avvisar techmiljardärens försök.

Det rapporterar flera medier.

Bakslag för Musk

Elon Musk, som utöver sitt arbete i Vita huset även arbetar med företag som Tesla och X, har velat lägga till AI-giganten Open AI i hans portfölj.

Så här säger Bret Taylor, OpenAI:s styrelseordförande, som svar på försöket:

– OpenAI är inte till salu, och styrelsen har enhälligt avvisat Musks senaste försök att störa sin konkurrent.

“Inte upp till konkurrenten”

Erbjudandet avvisades snabbt tidigare i veckan av OpenAI: s verkställande direktör Sam Altman, som kallade det en taktik från en konkurrent för att ”sakta ner oss” och betonade att företaget ”inte är till salu”. 

Andrew Nussbaum, en rådgivare till OpenAI-styrelsen, sade också tidigare i ett uttalande att OpenAI inte ville sälja och betonade att styrelseledamöternas ”enda plikt” är att uppfylla företagets uppdrag att bygga mer kraftfulla, hypotetiska AI-system som kallas artificiell allmän intelligens (AGI) som gynnar mänskligheten. 

– Med all respekt, det är inte upp till en konkurrent att avgöra vad som är bäst för OpenAI:s uppdrag, säger han enligt Bloomberg.

Kritiseras och hyllas

Elon Musk har gått från multimiljardär och företagsägare till ett nytt namn i Vita huset.

Åsikterna om Musk är spridda, och BBC har pratat med några personer med olika åsikter om honom.

– Personligen älskar jag honom. Finansiellt och ur ett affärsperspektiv behöver vi någon som vet vad tusan de gör. Och om det är någon som gör det så är det Donald Trump och Elon Musk, säger en person.

“Försöker vara president”

En annan person som BBC pratat med är mer skeptisk till Musks roll i Vita huset.

– Jag är rädd för honom. Jag tror att han försöker bli president, säger personen.

Foto: TED Conference flickr

Text: Redaktionen


USA varnar för jätteattack – ”kan förändra allt”

2025 02 14

Israel planerar en storskalig attack mot iranska kärnanläggningar.

Det framgår av amerikanska underrättelseuppgifter som The Washington Post har tagit del av.

– USA:s underrättelsetjänst varnar för att Israel sannolikt kommer att inleda en förebyggande attack mot Irans kärnenergiprogram i mitten av året, rapporterar tidningen.

Enligt underrättelserapporten vill Israel försena det iranska arbetet med landets kärntekniska program. En israelisk attack mot anläggningarna bedöms kunna försena utvecklingen av programmet med flera veckor eller månader.  

Israel har länge anklagat Iran för att hemlighet försöka ta fram kärnvapen.  

”Kan förändra hela Mellanöstern”

Den amerikanska underrättelsetjänsten varnar för att en israelisk attack mot kärnanläggningarna kan eskalera spänningen i Mellanöstern och leda till en större konflikt.

Säkerhetsanalytikern Alireza Taghavinia, som är baserad i Irans huvudstad Teheran, delar oron. Han tror att ett israeliskt anfall skulle kunna leda till ett storkrig som involverar USA och flera länder i Mellanöstern.

– En israelisk attack skulle kunna förändra Mellanöstern för alltid, säger han till Newsweek.

Rouzbeh Parsi, programchef för Mellanöstern och Nordafrika-programmet vid Utrikespolitiska institutet, gör en liknande bedömning.  

– Jag har svårt att se att iranierna kan låtsas som ingenting, har han sagt till Yle.

– Dels för att kärnteknikprogrammet är en sådan statussak och för att det kostat så mycket pengar. Skulle israelerna lyckas förstöra någonting substantiellt, så skulle det inte kunna gå förbi inrikespolitiskt i Iran och då kommer de behöva hitta något de kan attackera.

Vita huset kommenterar

Brian Hughes, talesman för Vita husets nationella säkerhetsråd, har kommenterat underrättelseuppgifterna.

– President Trump kommer inte tillåta att Iran skaffar kärnvapen, säger han till Washington Post.

Hughes vill dock inte kommentera detaljerna i underrättelserapporten.

– Även om han (Trump) föredrar förhandlingar och en fredlig lösning på USA:s långvariga problem med den iranska regimen, kommer han inte vänta hur länge som helst om Iran inte är villigt att förhandla. Det måste ske snart, säger talesmannen om eventuella samtal mellan USA och Iran.

President Trump har tidigare framhållit att han skulle föredra att ingå ett avtal med Iran för att förhindra att diktaturen skaffar kärnvapen. Presidenten har också sagt att han tror att Iran föredrar ett avtal framför en väpnad konflikt.

Foto: Pixabay

Text: Redaktionen