Oväntat besked från Putin – “En tragedi”

2023 11 22

Rysslands diktator Vladimir Putin vill avsluta kriget i Ukraina.

Det beskedet ger han idag till G20-ländernas ledare, rapporterar Reuters.

I sitt uttalande använder han sig dessutom av ordet “krig” för att beskriva konflikten.

Ett begrepp som är förbjudet i Ryssland där man istället officiellt hänvisar till invasionen som en “specialoperation”.

Diktatorn kallar även kriget för en “tragedi”.

– Ja, självklart, militära aktioner är alltid en tragedi, säger Putin, som träffade G20-ledarna på distans via videolänk från presidentpalatset i Moskva.

Vill "avsluta tragedin"

Nyhetsbyrån Reuters reportrar beskriver Putins uttalande som “något av hans mest försonande utspel till dags dato om konflikten”.

Kommentaren kom efter att ett par av världsdelarna uttryckt i sina tal att de är chockerade över den ryska aggressionen i Ukraina.

– Och självklart, vi borde tänka på hur vi ska avsluta den här tragedin, säger Putin och tillägger:

– Förresten, Ryssland har aldrig vägrat fredsförhandlingar med Ukraina.

"Står i kontrast"

Diktatorns uttalande är tydligt avsedd för internationella åhörare.

– Men den är en av Putins mest fredliga om kriget på flera månader och står i kontrast till hans ibland långa utspel om USA:s misslyckande och arrogans, framhåller Reuters reportrar vidare i sin rapportering.

Jag förstår att det här kriget, och människors död, inte annat kan än chockera, säger Putin, innan han därefter faller tillbaka i sin gamla retorik om att det ryska anfallet var en konsekvens av ukrainsk förföljelse av ryssar i östra Ukraina.

Ukraina svarar

Ukraina har svarat på Putins kommentarer från mötet.

– Mördare som kallblodigt begår ett överlagt brott, och är mitt uppe i det, tänker inte på hur de ska stoppa brottet, framhåller Mykhailo Podolyak, rådgivare till den ukrainska presidenten, på sociala medieplattformen X.

Han förklarar vidare att den enda "fungerande lösningen" för att avsluta kriget är att Ryssland omedelbart drar tillbaka sina trupper från ukrainskt territorium.

– Sätt dig efteråt för att diskutera betalningar, kompensation och andra juridiska konsekvenser av kriget.

Zelensky: "Putin ljuger"

Fredsförhandlingarna som Putin refererar till i sitt uttalande har inkluderat krav på att Ukraina skulle tvingas till eftergifter.

Inte aktuellt, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelensky, som inte litar en sekund på den lögnaktiga ledaren i Moskva.

– När du vill ha en kompromiss eller en dialog med någon, kan du inte ha det med en lögnare, sade Zelensky i en intervju med CNN i september.

– Putin – han vill ta hela vårt land, förstöra alla våra familjer och våra hus. Han förstår att Ukraina aldrig kommer att återställas. Vi går aldrig med på det. Därför måste han döda oss.

LÄS MER: Ukrainas besked: då dödar vi Putin

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

2024 02 20

Efter 25 år i branschen måste en uppskattad klädkedja kasta in handduken.

Kedjan började egentligen sin resa redan 1986 under det tillfälliga namnet Gunn’s Presentboutique, och efter en succéartad start på affärerna expanderade man till flera butiker 2005.

Framgångarna fortsatte och bolaget togs in i Interiörhuset i Väst AB, en av Sveriges ledande grossister inom present- och heminredningsbranschen.

Men nu är det slut på framgångssagan.

– Det är med stor sorg i hjärtat vi tyvärr måste meddela att vårt älskade familjeföretag har gått i konkurs, meddelar Interiörhuset.

Flera butiker i södra Sverige

Det innebär även att kedjan Dimoda, med fokus på främst kläder, heminredning och mode, också går i konkurs.

– Det är jättetråkigt, men vi har kämpat med ekonomin i fyra år och det här var sista utvägen, säger Andreas Karlsson, vd på Interiösthuset i Väst AB, till Partille Tidning.

Dimoda, som växt till en allt större aktör på Västkusten och i södra Sverige, har butiker på fem orter i landet: Göteborg, Partille, Ubbhult, Malmö och Kristianstad.

– Här kan du hitta både kläder från Mirelle Design, smycken, väskor och ett brett sortiment av inredningsprylar. Allt från dekorationsfigurer till handdukar, kuddar, plädar, möbler, ljus, lyktor, dofter och konstblommor, beskriver kedjan sig själv och sitt sortiment.

Allt reas ut: "Kraftigt rabatterat"

Samtliga butiker ingår i bolagets konkursansökan och fram till 10-11 mars reas nu alla varor ut i form av konkursutförsäljning.

– I butikerna är det full fart nu och vår förhoppning är att sälja ut så mycket som möjligt av bolagets varulager direkt till konsument. Personalen gör ett enastående arbete och det är god försäljning, eftersom det är kraftigt rabatterade priser och butikerna kommer att upphöra framöver, säger konkursförvaltaren Christian Andersch från Setterwalls advokatbyrå till Göteborgs-Posten.

30 personer sägs upp

Omkring 30 personer har förlorat jobbet som följd av konkursen.

Alla anställda har dock arbetsplikt fram till en månad efter att konkursen är ett faktum.

Dimoda har kämpat i uppförsbacke ända sedan pandemin och stora resurser lades  att försöka rusta upp e-handeln, men det räcker alltså inte.

– Tack för alla fina kunder genom åren, vi har älskat varje stund, beklagar Interiörhuset.

Foto: K. Piger

Text: Redaktionen


Oväntat besked om bensin och diesel – räknar med kraftig förändring

2024 02 20

Från och med årsskiftet sänktes reduktionsplikten i Sverige.

Nivåerna gick från tidigare 7,8 procent i bensin och 30,5 procent i diesel till sex procent i båda typerna av drivmedel och gäller initialt fram till och med 2026.

Det var en stor fråga för Tidöpartierna som gick till val på löftet om att sänka drivmedelspriserna – för lång tid framöver.

– Det måste bli billigare att vara svensk. Nu använder vi alla verktyg för att underlätta hushållens ekonomi. Vi sänker reduktionsplikten för att hela Sverige ska fungera, sade närings- och energiminister Ebba Busch (KD) i höstas.

Utgår från kraftig förändring

Trots det tydliga beskedet framstår ett helt annat scenario i regeringens plan för hur Sverige ska minimera utsläppen till år 2045 och därmed klara klimatmålen.

Utsläppskalkylen utgår nämligen från en kraftigt höjd reduktionsplikt mellan 2027-2030 till en nivå som därefter ligger kvar resterande 15 år, avslöjar Dagens Nyheter.

Konkret innebär grafen som Tidöpartierna använder sig av en gradvis ökning av reduktionsplikten – från sex procent idag till 26,9 procent för diesel och 14,4 för bensin.

Klimatministern: "Olika varianter"

Enligt tidningen använder man reduktionsplikten som beräkningsgrund för att det inte finns några andra alternativ att bygga kalkylen på.

Kalkylen bekräftas av klimatminister Romina Pourmokhtari (L), som dock förnekar att grafen innebär ett given höjning av reduktionsplikten i verkligheten.

Det är i nuläget enbart ett sätt att räkna, menar hon.

– Det finns många olika varianter. Jag ser framför mig att man kommer att behöva en kombination av flera olika styrmedel samtidigt, och att man inte enbart kommer att kunna förlita sig på ett enda verktyg, säger Romina Pourmokhtari till DN.

Experten: Flera faktorer påverkar priset

När reduktionsplikten sänktes vid årsskiftet skedde en rusning mot pumpstationer för att tanka diesel – drivmedlet tog slut på flera ställen.

Trots den medvetna sänkningen finns det dock risk att priserna på drivmedel sticker iväg på nytt.

– Det beror jättemycket på vad som händer med den svenska kronan så klart, men om vi tittar på den underliggande råvarumarknaden så räknar vi med gradvis ökande priser på drivmedel under 2024 på grund av att vi tror på högre oljepriser, sade råvaruanalytikern Christian Kopfer till SVT i slutet av december.

Foto: Circle K resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen