Oväntat besked från mackarna – inte hänt på flera månader

2024 05 06

På måndagen sjunker priset hos Sveriges ledande drivmedelskedjor för alla som ska tanka bilen.

De nya priserna kommuniceras via Circle K på förmiddagen.

Framför allt är det prissänkningen på diesel som kan få folk att höja på ögonbrynen. Inte nödvändigtvis för själva sänkningen just idag, men för däremot för att det nu är det lägsta priset på diesel på flera månader.

Priset på diesel sänks med 10 öre, vilket ger det rekommenderade literpriset 18,09 kronor.

Det är det lägsta som setts sedan januari.

Även bensin sjunker

Prissänkningen på bensin är större. Det sjunker med 25 öre och parkerar därför på 18,89 kronor per liter vid pump.

Att priserna ändras från dag till dag, och station till station, har flera anledningar.

– På kort sikt är det priset på raffinerad bensin och diesel på den nordeuropeiska marknaden som är avgörande för bensin- och dieselpriset i Sverige. Eftersom all handel sker i dollar är dollarkursens utveckling mot svenska kronan en viktig del i drivmedelsprisutvecklingen, framhåller Cirlce K i en kommentar.

Allt pekade på höjning

Att dieselpriset sjunker till det lägsta sedan januari är något anmärkningsvärt.

Nyligen förutspåddes högre drivmedelspriser efter att världsmarknadspriset på olja höjdes, delvis med anledning av att ryska oljeraffinaderier attackerats.

Dessutom hade flera av de 13 medlemsländerna i den oljeexporterade organisationen Opec gått med på frivilliga produktionsminskningar, enligt uppgifter till Reuters.

– Det som har hänt senaste veckorna är ju att bensinpriset stigit kraftigt i världen på grund av att Ukraina bombar raffinaderier i Ryssland. Så det finns en jättestor koppling, säger Anders Elgemyr, vd för investmentbanken och analysföretaget Carlsquare, till Dagens industri i våras.

Prisförändringarna idag

Här är samtliga prisförändringar på drivmedel under måndagen 6 maj. Ändringen anges inom parentes. Priserna är rekommenderade riktpriser för privatkunder och gäller på bemannade stationer.

  • Miles 95: 18,89 kr/l (-0,25)
  • Miles 98: 19,84 kr/l (-0,25)
  • Miles+ 98: 20,14 kr/l (-0,25)
  • Miles Diesel 18,09 kr/l (-0,10)
  • Miles+ Diesel 18,68 kr/l (-0,10)
  • HVO100 21,14 kr/l (-0,10)
  • Fordonsgas 28,19 kr/kg (-0,10)*
  • E85 14,29 kr/l (-0,10)**

*Ändringsdatum 2024-04-09

**Ändringsdatum 2024-05-03

Foto: Circle K

Text: Redaktionen


Många Netflix-kunder får oväntad faktura

2024 05 06

Kunder till bland annat streamingtjänsten Netflix har fått oväntade fakturor med höga belopp skickade till sig.

Det handlar om en mystisk tjänst som många inte ens vet om att de använder sig av – och som man blir varse om först när räkningen dimper ned på mejlen.

Kostar 400 kronor

Företaget i fråga heter ByMétis och kommer från Nederländerna. Bolaget säger sig hjälpa kunder att avsluta prenumerationer man inte längre vill ha.

Men ibland används tjänsten utan att kunderna ens förstår det, vilket var fallet med Lena Strand som fick en saftig faktura efter att ha försökt säga upp sin prenumeration på Netflix.

– Då såg inte hemsidan ut som den gör nu. Sen någon vecka efteråt får jag ett mejl och först då förstår jag att de ska ha betalt 400 kronor för att skicka ett brev, säger hon till TV4.

Dubblade fakturan

Lena bestred fakturan. Hon ville ångra sitt köp och ringde istället själv upp Netflix och sade upp sitt betalkonto utan konstigheter.

Då skickade ByMétis en ny faktura på 800 kronor – eftersom de ansåg att Lena inte betalat i tid.

Företaget uppmärksammades redan för en dryg månad sedan när Konsumentverket gick ut med att anmälningar mot just ByMétis haglar in.

I anmälningarna nämner många kunder att de ovetandes klickat sig vidare till tjänsten efter att ha googlat på ”säga upp ett abonnemang” hos till exempel ett gym, en tidning eller en podcasttjänst. Kunderna har sedan klickat på en av de sponsrade länkarna som placeras högst upp i sökresultatet. Länken leder till ett formulär där kunden ombeds fylla i några uppgifter för att avsluta abonnemanget.

– Många vittnar om att sidan de surfat till har förefallit vara det egentliga företagets webbplats. De som debiterats vidhåller att det inte framgått att det skulle kosta pengar att avsluta abonnemanget och att det heller inte verkar som ByMétis har fullgjort tjänsten, framhöll Konsumentverket i april.

Anmäls varje dag

Lena Strand delar upplevelsen av att ha blivit lurad med flera andra. Enligt Konsumentverket handlar det om över 200 anmälningar – folk hör av sig varje dag.

Jag har aldrig haft någon kontakt med dem tidigare, men jag betalade de där 400 kronorna precis innan det skulle bli påminnelseavgift bara för att slippa ha med dem att göra, sade en prenumerant på Dagens Nyheter till samma tidning häromveckan.

I ByMétis allmänna villkor framgår det att den första avgiften på 400 kronor kan stiga snabbt vid utebliven betalning. I ett sista steg kan det kosta ”kunder” 2 500 euro, vilket motsvarar cirka 28 000 kronor.

Foto: Freestocks

Text: Redaktionen


Muharrem Demirok: “Sverige kommer att bada i guld”

2024 05 06

Centerpartiets partiledare tror starkt på Sveriges roll i den gröna omställningen.

På söndagskvällen råder partiledardebatt där flera olika ämnen diskuteras.

Bland de hetaste ämnena finns krigen i Gaza och Ukraina, säkerhetshotet mot Sverige, sjukvården, ekonomin och miljön.

Just miljön och den gröna omställningen menar Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok kommer att gynna Sverige.

Det rapporterar SVT.

“Kommer bada i guld”

Det var i direktsändning som Demirok svarade på ett uttryck från en tittare som menade att svenskarna späker sig och står för en liten del av de globala utsläppen.

Han menade att just stålproduktionen kommer att vara mycket gynnsamt för Sverige.

– Nästa gröna stål ska tillverkas i Sverige och säljas till hela världen. Vi späker oss inte, vi kommer bada i guld när vi gör den här klimatomställningen, svarade Demirok.

Landsbygden avgörande

Resurser till den gröna omställningen har diskuterats under en längre tid och olika aktörer har olika synpunkter på hur det ska genomföras i praktiken.

Naturvårdsverket är en aktör som menar att landsbygden spelar en stor roll i omställningen, i synnerhet när det gäller elproduktionen.

– Landsbygdskommuner har goda förutsättningar att producera sol-, vind- och vattenkraft, förklarar myndigheten.

– Förnybar energi kan även vara en viktig framtidsfråga på lokal nivå, genom att fler hushåll på landsbygden blir självförsörjande på energi genom solel vilket minskar sårbarheten för strömavbrott. 

– Satsningar på förnybar energi kan också skapa nya arbetstillfällen och affärsmöjligheter.

Hektisk debatt

I vanlig ordning har det varit en hektisk debatt där stora åsiktsskillnader om en mängd ämnen har vädrats.

Bland annat tog man upp det rådande kriget i Gaza, där bland andra Jimmie Åkesson (SD) och Nooshi Dadgostar uttryckte sig.

– Detta är ett omänskligt, fruktansvärt övergrepp och den här regeringen måste höja sin röst för att få stopp på detta, menade Dadgostar enligt SVT.

Jimmie Åkesson ställde sig frågan varför inte mer kritik riktas mot Hamas roll.

En annan fråga som har debatterats hett är den om sjukvården, där kritik kommer från flera håll angående regeringens hantering av frågan.

Foto: Centerpartiet

Text: Redaktionen