Oväntad upptäckt om mat – påverkar generationer
2024 12 16
Att det är dåligt för hälsan att äta onyttig mat är välkänt.
Nu visar ny forskning att ohälsosamma matvanor är skadligare än vad man tidigare bedömt.
Dåliga matvanor kan få negativa konsekvenser för kommande generationer, fastslår forskare vid amerikanska Tulane University i en ny studie.
– Det som saknas i din kost kan påverka hälsan hos dina avkommor i flera generationer, framhåller forskarna i en kommentar.
Fyra generationer
I studien har forskarna gett möss en diet med för lite protein.
Avkomman från mössen hade för låg vikt vid födseln, och mindre njurar, vilket leder till ökad risk för kronisk njursjukdom och högt blodtryck.
Trots att dieten korrigerades för avkomman hade den nya hälsosamma kosten ingen inverkan.
Efterföljande generationer fortsatte att födas med samma problem. Totalt drabbades fyra generationer av samma åkommor.
– Man skulle kunna tro att den justerade kosten hos första generationen borde avslutat problemen. Men även om de har en bra diet kan kommande generationer fortfarande födas med lägre födelsevikt och färre nefroner, säger Giovane Tortelote, professor i pediatrisk nefrologi och huvudförfattare till studien.
Ett nefron är den lilla enhet där blodet renas och urinen bildas. I varje njure finns ungefär en miljon nefron.
Människor som föds med färre nefroner riskerar att drabbas av kronisk njursjukdom och andra åkommor.
– Om du föds med färre nefroner är du mer benägen att få högt blodtryck. Och ju högre blodtryck du har, desto mer skadar du njuren, säger Tortelote och tillägger:
– Det är en hemsk cykel och en folkhälsokris som kan påverka människor mellan 50 och 60 år om vi tillämpar vårt resultat på människor. Nu finns det två huvudfrågor: Kan vi fixa det och hur fixar vi det?
Mamman och pappan
Den amerikanska studien visar också att generationer påverkas negativt oavsett om mamman eller pappan åt en diet med för lite protein.
– Mammans kost är absolut mycket viktig, men det verkar också finnas något epigenetiskt från fadern som styr njurens utveckling, säger Giovane Tortelote.
Foto: W. Junho resp S. Coman Photography
Text: Redaktionen