Oväntad hyllning till Magdalena Andersson – bryter mot regler

2025 02 14

Magdalena Andersson (S) får en oväntad hyllning, trots att den egentligen strider mot reglerna.

Magdalena Andersson har varit partiledare för Socialdemokraterna sedan 2021.

Under en kort period mellan november 2021 och oktober 2022 var hon också Sveriges statsminister.

Nu ska hon få ett minnesmärke – trots att det egentligen strider mot reglerna, rapporterar TV4.

Får ett minnesmärke – mot reglerna

Andersson ska få ett minnesmärke för sin tid som statsminister, meddelar Riksdagsförvaltningen.

Hon kommer att få ett oljeporträtt uppsatt i riksdagen.

Men minnesmärket strider egentligen mot reglerna, uppger kanalen.

Magdalena Andersson har egentligen inte varit statsminister tillräckligt länge för att få ett minnesmärke, enligt Riksdagsförvaltningens egna regler.

Men trots det kommer hon alltså att få ett oljeporträtt – av en specifik orsak.

Därför görs undantag

Riksdagsförvaltningen anser att det finns anledning att göra undantag i Andersson fall.

Skälet uppges vara att hon var Sveriges första kvinnliga statsminister, enligt kanalen, som hänvisar till nyhetsbyrån Sirén.

Det faktum att Andersson var Sveriges första kvinnliga statsminister har så pass stor historisk betydelse, att det finns anledning att bryta mot regler om hur länge man ska ha varit statsminister för att få ett minnesmärke.

Så ser reglerna ut

Det krävs egentligen att man har varit statsminister i fyra år för att få ett minnesmärke, rapporterar Expressen.

Den förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) hyllades med en byst i höstas. För det krävs att man har varit statsminister i åtta år eller mer, men det är alltså än så länge inte aktuellt i Magdalena Anderssons fall.

Andersson framåt i opinionen

Magdalena Andersson har förstås förhoppningar om att återigen bli vald till statsminister 2026. Enligt en sammanräkning av opinionsmätningar har S just nu sitt högsta väljarstöd sedan i maj, uppger Omnipoll. Partiet landar på 33,7 procent.

Oppositionen har just nu stöd av 51,6 procent av befolkningen, enligt sammanställningen. Men Tidöpartierna knappar in långsamt och ligger just nu på 46,8 procent.

Foto: Mathias Hansson Socialdemokraterna

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Klädkedja närmar sig konkurs – har 40 butiker i Sverige

2025 03 16

Den krisande klädkedjan Brothers uppges närma sig konkurs.

Under en tid har kedjan brottats med betydande ekonomiska utmaningar.

För inte länge sedan gick Brothers in i rekonstruktion – den andra på bara fem år.

Men nu kommer uppgifter om att rekonstruktionen avbryts efter protester från Skatteverket – och kedjan uppges närma sig konkurs.

Det rapporterar sajten E-handel.

Närmar sig konkurs

Skatteverket motsätter sig fortsatt rekonstruktion för Brothers och hänvisar till att kedjan inte uppfyller kraven för livskraft.

– Några säkra slutsatser kring bolagets livskraft kan därför inte dras från den utredning som Bolaget har presenterat, framgår av tingsrättens beslut enligt E-handel.

– Därtill har bolaget ännu inte lämnat någon information om hur stor skuldnedskrivning bolaget väntas behöva för att kunna överleva efter en rekonstruktion, vilket också ökar oklarheten kring bolagets påstådda livskraft.

Kan överklaga

Brothers har nu möjlighet att överklaga beslutet.

Beslutet har ännu inte vunnit laga kraft – men om det blir så menar rekonstruktören att Brothers kommer att behöva ansöka om konkurs omedelbart.

Det är Brothers

Brothers är en klädkedja som huvudsakligen fokuserar på herrmode.

– Brothers är en svensk herrmodekedja grundad 1992 med 43 butiker varav vissa drivs av franchisetagare. I dagsläget har vi cirka 280 medarbetare och 29 års erfarenhet av mode och service, förklarar kedjan om sin verksamhet.

En av många

Brothers är en av många aktörer i modebranschen som har fått det tufft på senare år.

Många företag i flera olika branscher inväntar och hoppas på ytterligare räntesänkningar från Riksbanken i och med den svaga konjunkturen.

I och med att inflationstakten återigen syns som ett problem så kan dock Riksbanken med Erik Thedéen i spetsen sätta ytterligare sänkningar på paus.

Nästa penningpolitiska besked kommer den 20 mars – och såväl konsumenter som företag riktar blickarna mot centralbankens nästa steg vad gäller räntekurvan.

Foto: Brothers

Text: Redaktionen


Två länder kan hoppa av jätteaffär med USA

2025 03 16

Kanada och Portugal överväger att hoppa av affärer om stridsflyg med USA.

Politisk oro har lett till att såväl Kanada som Portugal nu överväger att hoppa av jätteaffärer med USA gällande stridsflygplan.

Det rör sig om försäljning av stridsflygplanet F-35.

Båda länderna tittar på andra alternativ för att ersätta de tilltänkta F-35-planen.

Portugal tänker om

Portugals flygvapen har rekommenderat att köpa Lockheed Martin F-35, men när den avgående försvarsministern Nuno Melo tillfrågades av portugisiska medier om regeringen skulle följa den rekommendationen sade han så här:

– Vi kan inte bortse från den geopolitiska miljön i våra val. USA:s senaste ställningstagande inom ramen för Nato ... måste få oss att fundera över de bästa alternativen, eftersom förutsägbarheten hos våra allierade är en större tillgång att ta hänsyn till.

Det rapporterar Politico.

Även Kanada

Även Kanada tittar aktivt på potentiella alternativ till det USA-byggda stealth-flygplanet F-35 och kommer att föra samtal med konkurrerande flygplanstillverkare.

Det säger försvarsminister Bill Blair.

– Det var det stridsflygplan som vårt flygvapen identifierade som den plattform de behövde, men vi undersöker också andra alternativ – om vi behöver alla dessa stridsflygplan att vara F-35, menar han enligt kanadensiska CBC.

Redan köpt några

Kanada har redan lagt ut pengar för de första 16 stridsflygplanen, som ska levereras i början av nästa år. 

Det skulle finnas någon form av avtalsvite om Kanada inte skulle gå vidare med hela köpet. 

Hur mycket det skulle kosta att ta sig ur kontraktet är fortfarande oklart.

Skakar förtroendet

Billie Flynn, en pensionerad överstelöjtnant och tidigare testpilot för F-35, säger att Trumps hot har skakat om förtroendet för den amerikanska försvarssektorn.

– Jag tror att Kanada måste anta en transaktionell syn att detta är ett kontrakt som kommer att gå framåt – eller på risk – mot bakgrund av det förtroende som alltid ligger bakom varje köp av amerikanska vapen.

Foto: R. Schunemann

Text: Redaktionen