JUST NU: Oväntad förändring på bostadsmarknaden

2023 04 06

Storbankernas prognos för ett år sedan var att bopriserna skulle falla med 20-25 procent.

Men istället ökar nu priserna något, rapporterar bland annat Svenska Dagbladet nu på morgonen efter att Svensk Mäklarstatistik släppt nya siffror.

Försäljningarna under årets första kvartal, jämfört med det föregående, visar på två procent högre priser på bostadsrätter och en procent högre priser på villor sett över hela landet.

Låga nivåer

Det är dock fortsatt betydligt lägre prisnivåer än vad det var under samma period förra året.

– På årsbasis ligger prisutvecklingen på samma nivå som förra månaden med minus elva procent för bostadsrätter och minus 13 procent för villor, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef vid Svensk Mäklarstatistik, till SvD.

Trög marknad

Marknaden går dock relativt trögt och under årets första tre månader såldes 27 procent färre bostadsrätter jämfört med första kvartalet ifjol.

Det märks även hos Hemnet. Antalet nya annonser är betydligt färre.

– Det är nog så att många inte har så bråttom med att sälja. Man väntar också med att köpa tills man har sålt. I våra enkäter svarar många att de kan vänta något halvår med att sälja, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Skäl till oro

Trots att den negativa prisutvecklingen tycks ha vänt finns det skäl till oro. Det menar såväl banker som mäklare.

– Även om vi märker en ljusning på bostadsmarknaden, med mer välbesökta visningar sedan årsskiftet, är det för tidigt att blåsa faran över för nya prisnedgångar. Vi har inte sett den fulla effekten av Riksbankens räntehöjningar än och det finns fortfarande risk för att konjunkturen försvagas under våren, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, till Aftonbladet.

Bank är rejält oroade

Baserat på en prognos från Danske Bank finns det till och med anledning till rejäl oro.

Enligt banken lär de svenska bostadspriserna falla ännu mer och ännu kraftigare. 

Den nuvarande stabiliserade situationen är enbart en tillfällig paus, hävdar Danske Bank.

– Danske Bank menar att Riksbankens tidigare räntehöjningar ännu inte gett full nedåtpressande effekt på bostadspriserna, rapporterar Aftonbladet, och refererar till förväntade höjningar om totalt 1,25 procentenheter.

Vid ett sådant scenario har vi bara sett hälften av den totala prisnedgången från februari 2022, enligt Danske Bank.

Foto: Sigmund

Text: Redaktionen