Läkare berättar om symtomen för nya virusvarianten

2022 01 30

Symtomen från den nya, fruktade virusvarianten som sprids över världen är ovanliga.

Doktor Angelique Coetzee upptäckte hur i övrigt friska personer uppvisade ovanliga symtom och hon blev orolig över hur den nya virusvarianten, kallad omikron, skulle kunna drabba de äldre.

Udda symtom

Doktor Coetze berättar för The Telegraph hur hon blev medveten om den nya varianten i samband med att det kom patienter till hennes välbesökta klinik i Sydafrikas huvudstad Pretoria tidigare i november med covid-19-symtom som inte gick ihop med tidigare symtom.

Annorlunda

Det handlade om unga personer med varierande bakgrund som var extremt trötta och en sexåring med mycket hög puls. Ingen av dem led av lukt- eller smakbortfall.

– Deras symtom var så annorlunda och milda jämfört med de jag hade behandlat tidigare, säger doktor Angelique Coetzee som även leder Sydafrikas Medical Association.

Extrem trötthet

När fyra familjemedlemmar alla testade positivt för covid-19 med extrem trötthet slog hon larm till Sydafrikas rådgivningskommitté för vaccin.

Hon framhöll att det var totalt 25-talet personer som testat positivt för den nya virusvarianten och att de flesta av dem var män som uppgav att de kände sig väldigt trötta. Omkring hälften av dem var ovaccinerade.

Hög puls

– Vi hade ett mycket intressant fall, ett barn som var sex år med feber och mycket hög puls. Jag undrade om jag skulle lägga in henne. Men jag följde upp henne två dagar senare och då var hon mycket bättre, säger doktor Coetze till Daily Telegraph.

Orolig för äldre

Hon understryker att hon framförallt är orolig över att äldre personer kan komma att reagera mycket allvarligare på den nya virusvarianten.

– Det vi bör oroa oss för äldre personer som inte har vaccinerats. När de blir smittade med de nya varianten så kan vi få se många människor som blir allvarligt drabbade, menar doktor Coetze.

Större risk i Europa

Sydafrikas befolkning är mycket yngre jämfört med Europas befolkning och riskerna är totalt sett därför större i Europa framhåller Daily Telegraph.

Oro för vaccinet

Den nya virusvarianten, omicron, identifierades först i Botswana 11 november och sprids nu snabbt över världen. Det är den mest muterade varianten så här långt och forskare är oroliga över att befintliga vaccinsorter kan bita sämre på den och att den ska spridas snabbt.

Explosion av smitta

Från Sydafrika rapporteras att omicron orsakat en explosion av smitta från 550 fall per dag i Gautengprovinsen där Johannesburg och Pretoria ligger, till 4 000 fall per dag.

Foto: W. Otto


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen