Nu väntas smittspridningen öka igen – Men inte pga slopade restriktioner

2021 09 23

Smittspridningen väntas öka när alla deltagarbegränsningar slopas nästa vecka men inte på grund av att restriktionerna tas bort – utan på grund av de ovaccinerade. Det uppger Folkhälsomyndigheten.

På onsdag nästa vecka blir det fritt fram för stora folksamlingar igen och det gäller allt från idrotts- och konsertpublik utomhus till bio- och teaterpublik inomhus – alla typer av folksamlingar helt enkelt. Det blir ett jättestort steg i riktning mot det vanliga samhället före pandemin igen vilket är mycket efterlängtat inte minst hos näringslivet.

Ovaccinerade väntas sprida smittan

Folkhälsomyndigheten bedömer dock att förändringen nästa vecka kommer att leda till en viss ökning av smittspridningen men den väntade ökningen beror inte i första hand på att restriktionerna tas bort förklarar Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

– Kanske inte så mycket som en konsekvens av att restriktionerna tas bort, utan mer för att vi har grupper av ovaccinerade, säger Johan Carlsson vid Folkhälsomyndigheten till DN.

En fara för andra

De som inte har vaccinerat sig utgör enligt myndigheten en betydande fara.

– De utgör inte bara en fara för sig själva, utan även för andra, framför allt för personer i riskgrupp, säger Johan Carlsson till SvD.

Ovaccinerade bör avstå folksamlingar

S-MP-regeringen har valt att inte införa vaccinbevis för att få gå på evenemang i Sverige men samtidigt betonar Folkhälsomyndigheten att ovaccinerade inte bör dyka upp på ställen eller tillställningar där det kan uppstå trängsel.

– Rådet för ovaccinerade är att fortsatt hålla avstånd och avstå från att träffa personer i riskgrupp, säger socialminister Lena Hallengren (S) till SvD.

Foto: Region Uppsala

[yop_poll id="641"]