Image

Ovaccinerade ångrar sig – efter beskedet om vaccinpass

2021 11 27

Allt fler ovaccinerade ångrar sig nu och säger ja till att vaccineras mot covid-19 efter beskedet om att vaccinpass ska införas i Sverige.

Från den 1 december införs vaccinpass för många inomhusevenemang och nu kommer besked från allt fler län om att många ovaccinerade därför ändrat sig och vill ta vaccinet.

Allt fler ovaccinerade vill ta sprutorna

Nyligen meddelade Region Skånes vaccinsamordnare om ett ökat intresse för dos 1 och 2 efter Folkhälsomyndighetens och regeringens besked om vaccinpass och nu kommer samma signal från Region Blekinge. Allt fler ovaccinerade Blekingebor vill nu ta sina sprutor och framförallt i åldersgruppen unga vuxna där vaccinationsgraden är relativt låg.

Stort vaccinintresse vid hockeymatch

Vi fick fler som vaccinerade sig vid en hockeymatch i Kallinge än vi haft tidigare. Och vi fick också 100 nya bokade tider på ett dygn i gruppen 18-39 år så det verkar ha en effekt, säger Region Blekinges vaccinsamordnare Anna Tegel till SVT.

Har ”inte blivit av” för en del

Förutom så kallade vaccinmotståndare så finns det även en del andra kategorier som nu tar tag i att bli vaccinerade.

– Vi har stött på människor som säger att det bara inte har blivit av. Det finns de också, säger Blekinges vaccinsamordnare till SVT.

Inget vaccin – ingen konsert

Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö förklarar att om man inte vaccinerar sig så blir det vare sig att gå på fotbollsmatch eller på konsert.

– Det är ett sätt att öka motivationen för den här åldersgruppen. Vill man gå på konserter eller fotbollsmatcher eller en handbollsmatch så måste man vaccinera sig för att få komma in, säger han till SVT.

Ovaccinerade ångrar sig i Skåne

Även i Skåne har allt ler ovaccinerade börjat ångra sig. Vaccinsamordnare Per Hagstam bekräftar att det nu börjar röra på sig.

– Våra vaccinationsmottagningar rapporterar om ett visst ökat intresse för dos 1 och 2 efter Folkhälsomyndighetens beslut om covidbevis, säger han till Kvällsposten.

Många ångrade sig i Danmark

I närliggande Danmark var effekten jättestor efter att statsminister Mette Fredriksen (S) meddelade att vaccinpassen ska återinföras.

Dagen innan Fredriksens uttalande var antalet bokning för vaccination 10 300 och dygnet efter hennes uttalande ökade antalet bokningar till 37 000

Vaccinpass införs snart i Sverige

Sveriges regering väntas redan om 9 dagar införa vaccinpass enligt följande:

▪Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

▪Till exempel sportevenemang, biografer, teaterföreställningar och konserter

▪För personer som är 18 år och äldre

▪Från den 1 december

▪Vid arrangemang inomhus med fler än 100 deltagare

▪Vaccinationsbevisen utgörs av de intyg som utfärdas av E-hälsomyndigheten

Foto: CDC