Ovaccinerad vårdpersonal smittar de äldre på äldreboenden

2021 09 23

– Vi ser att bland dem som är smittade i de äldre åldrarna så är det väldigt ofta ovaccinerad personal på äldreboenden som tar med sig det till jobbet och smittar sina patienter.

Det konstaterar Kronobergs regionstyrelses ordförande Mikael Johansson (M) enligt SVT.

Ovaccinerade smittar oftare

Smittspårning visar nu att ovaccinerad personal i högre utsträckning smittar de äldre, klargör regionstyrelsens ledning.

– Risken är större om du är ovaccinerad. Och vi ser att en smitta kommer till plats och sen förs smittan vidare. Det är så vår smittsökning fungerar och därför kan vi säga att det är just så, säger Mikael Johansson (M) till SVT som talat med flera regionpolitiker.

– Skyddet för våra patienter borde väga högre än personalens integritet. Det är synd att inte alla vaccineras, säger Mikael Johansson (M).

– Det är bedrövligt att vi har personal som väljer bort att vaccinera sig, säger Eva Johnson (KD).

– Djupt deprimerande, säger Bo Frank (M).

Region Dalarna utreder

Han poängterar att diskussionen avser inte de som har medicinska skäl att inte vaccineras.

Nuvarande lag möjliggör inte för regionerna att tvinga personal att vaccinera sig men Region Dalarna utreder nu om det är möjligt att tacka nej till att anställa personal som är ovaccinerad mot covid 19 och Region Kronoberg inväntar nu den utredningen.

ANALYS

Det är självklart att såväl äldre på äldreboenden som deras barn och anhöriga blir upprörda över att det finns personal som jobbar trots att de inte är vaccinerade. Risken att sprida smitta är större om du är ovaccinerad visar smittspårning. Det kan leda till döden för de äldre.

Det är också naturligt att personer som vårdas på sjukhus och vårdcentraler blir upprörda över att det finns vårdpersonal som hoppar över vaccineringen. Smitta kan leda till döden.

Bör byta yrke

Sjukvården och medicinska utvecklingen bygger på forskning och mycket kunnig och välutbildad expertis. Och om de som själva jobbar inom sjukvården struntar i det mest basala verktyget i att motverka smittspridningen enligt världens främsta forskare och alla nationella myndigheter i land efter land så är det självklart att många frågar sig om de inte bör byta yrke.

Moralisk skyldighet

Statens medicinsk-etiska råd menar även att personal inom hälso- och sjukvården har en moralisk skyldighet att vaccinera sig mot covid-19 då patientens intresse väger tyngre än den anställdes individuella val att vaccinera sig eller inte.

Det är ofattbart att patienter i sjukvården och äldre inom äldreomsorgen riskera att smittas av omsorgspersonalen vars främsta uppgift är att vårda och skydda dem.

Foto: CDC

[yop_poll id="612"]

Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen