Ovaccinerad personal i LSS och äldreomsorg tvångsförflyttas

2021 10 23

Uddevalla kommun har fått nog av personal inom äldreomsorgen som vägrar att vaccinera sig.

Detta rapporterar Sveriges Radio som uppger att ovaccinerad personal ska tvångsförflyttas till bland annat tvättstugan.

Uddevalla vill rädda liv

Oron ökar nu för att smittspridningen ska ta fart igen i Sverige och att dödstal och sjukhusvistelser återigen ska öka i takt med att smittan sprids lättare vid kallt väder. I flera länder i Europa ökar redan dödstalen tydligt.

Uddevalla kommun vill göra vad man kan för att rädda de äldres liv och hälsa och därför ska all personal som jobbar nära andra tvångsförflyttas om de inte vaccinerats.

Haft långt tid på sig

Det gäller inte bara ovaccinerad vårdpersonal inom äldreomsorgen utan även LSS och missbrukarvården. Därmed gör Uddevalla likadant som fyra andra kommuner redan gjort enligt P4.

– Vi delar de andra kommunernas bedömning. Vi vill skydda våra äldre, våra brukare i vår verksamhet, Personalen har haft under lång tid möjlighet att vaccinera sig, säger Uddevalla kommuns socialchef Roger Granat till Sveriges Radio.

Många döda hade socialtjänst

Uddevalla vill inte hamna i samma situation som Sverige gjorde tidigare då många tusen inom omsorgen förlorade livet.

– Tittar vi på vad som hänt under pandemin så har två tredjedelar av alla som avlidit haft en insats från socialtjänsten. Det måste man väga in här. Vi måste trygga våra äldre och våra funktionsnedsatta i våra verksamheter i första hand, säger socialchefen till P4 Väst.

Skickas till tvättstugan

Omsorgspersonal i Uddevalla kommun som inte vaccinerar sig kommer att tvångsförflyttas till andra arbetsuppgifter inom förvaltningen där man inte träffar de äldre och funktionsnedsatta. Enligt P4 Väst kan personalen exempelvis förpassas till tvättstugan.

Smittan ökar på vintern

Det är sedan tidigare känt att smittspridningen tar fart när det är kallare väder.

– Vi går nu mot lite bistrare och kyligare tider och då sprids viruset lite mer. Vi ser oroväckande tecken från flera länder i Europa att smittan ökar igen, säger Uddevalla kommuns socialchef Roger Granat.

ANALYS

Det råder ingen tvekan om att ovaccinerade personer sprider den fruktade coronasmittan mycket lättare än vaccinerade personer. Samtidigt är det otroligt viktigt att göra allt man kan för att skydda våra äldre.

Funktionsvarierade personer och äldre ska inte behöva lida och förlora livet för att personalen struntar i att vaccinera sig anser allt fler kommuner. Sannolikt har de ett väldigt stort stöd bland svenska folket.

Foto: G. Pflueger

[yop_poll id="792"]

Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen