Ovaccinerad personal i LSS och äldreomsorg tvångsförflyttas

2021 10 23

Uddevalla kommun har fått nog av personal inom äldreomsorgen som vägrar att vaccinera sig.

Detta rapporterar Sveriges Radio som uppger att ovaccinerad personal ska tvångsförflyttas till bland annat tvättstugan.

Uddevalla vill rädda liv

Oron ökar nu för att smittspridningen ska ta fart igen i Sverige och att dödstal och sjukhusvistelser återigen ska öka i takt med att smittan sprids lättare vid kallt väder. I flera länder i Europa ökar redan dödstalen tydligt.

Uddevalla kommun vill göra vad man kan för att rädda de äldres liv och hälsa och därför ska all personal som jobbar nära andra tvångsförflyttas om de inte vaccinerats.

Haft långt tid på sig

Det gäller inte bara ovaccinerad vårdpersonal inom äldreomsorgen utan även LSS och missbrukarvården. Därmed gör Uddevalla likadant som fyra andra kommuner redan gjort enligt P4.

– Vi delar de andra kommunernas bedömning. Vi vill skydda våra äldre, våra brukare i vår verksamhet, Personalen har haft under lång tid möjlighet att vaccinera sig, säger Uddevalla kommuns socialchef Roger Granat till Sveriges Radio.

Många döda hade socialtjänst

Uddevalla vill inte hamna i samma situation som Sverige gjorde tidigare då många tusen inom omsorgen förlorade livet.

– Tittar vi på vad som hänt under pandemin så har två tredjedelar av alla som avlidit haft en insats från socialtjänsten. Det måste man väga in här. Vi måste trygga våra äldre och våra funktionsnedsatta i våra verksamheter i första hand, säger socialchefen till P4 Väst.

Skickas till tvättstugan

Omsorgspersonal i Uddevalla kommun som inte vaccinerar sig kommer att tvångsförflyttas till andra arbetsuppgifter inom förvaltningen där man inte träffar de äldre och funktionsnedsatta. Enligt P4 Väst kan personalen exempelvis förpassas till tvättstugan.

Smittan ökar på vintern

Det är sedan tidigare känt att smittspridningen tar fart när det är kallare väder.

– Vi går nu mot lite bistrare och kyligare tider och då sprids viruset lite mer. Vi ser oroväckande tecken från flera länder i Europa att smittan ökar igen, säger Uddevalla kommuns socialchef Roger Granat.

ANALYS

Det råder ingen tvekan om att ovaccinerade personer sprider den fruktade coronasmittan mycket lättare än vaccinerade personer. Samtidigt är det otroligt viktigt att göra allt man kan för att skydda våra äldre.

Funktionsvarierade personer och äldre ska inte behöva lida och förlora livet för att personalen struntar i att vaccinera sig anser allt fler kommuner. Sannolikt har de ett väldigt stort stöd bland svenska folket.

Foto: G. Pflueger

[yop_poll id="792"]